Nove konkursne linije Garancijskog fonda APV za nabavku energetski efikasne opreme za farmere

Bez autora
Apr 29 2015

Garancijski fond AP Vojvodine pokrenuo je novu konkursnu liniju za odobravanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju nabavke nove energetski efikasne opreme i opreme neophodne za korišćenje obnovljivih izvora energije. Ukupan garantni potencijal Fonda po ovom konkursu je 200 miliona dinara sa mogućnošću proširenja. Tim povodom, Fond je sa kreditorima, tačnije sa predstavnicima pet komercijalnih banaka - AIK banka AD Niš, Banca Intesa, Komercijalna banka AD Beograd, Credit Agricole Srbija, i ProCredit banka – koje su pružile podršku ovom programu, danas potpisao sporazume. Na ovaj način značajno će se unaprediti proizvodnja i konkurentnost farmera i poljoprivrednih gazdinstava iz Vojvodine na tržištu.

Nove konkursne linije Garancijskog fonda APV za nabavku energetski efikasne opreme za farmereGarancijski fond AP Vojvodine pokrenuo je novu konkursnu liniju za odobravanje garancija za obezbeđenje dugoročnih kredita namenjenih finansiranju nabavke nove energetski efikasne opreme i opreme neophodne za korišćenje obnovljivih izvora energije. Ukupan garantni potencijal Fonda po ovom konkursu je 200 miliona dinara sa mogućnošću proširenja.

Tim povodom, Fond je sa kreditorima, tačnije sa predstavnicima pet komercijalnih banaka - AIK banka AD Niš, Banca Intesa, Komercijalna banka AD Beograd, Credit Agricole Srbija, i ProCredit banka – koje su pružile podršku ovom programu, danas potpisao sporazume. Na ovaj način značajno će se unaprediti proizvodnja i konkurentnost farmera i poljoprivrednih gazdinstava iz Vojvodine na tržištu.

Korisnici kredita mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, sa područja AP Vojvodine. Maksimalan iznos kredita je 250.000 evra, uz rok otplate do 7 godina, pri čemu grejs period ne može biti duži od godinu dana. Tokom maja meseca biće objavljen i prvi konkurs za garantovanje kredita odobrenih za nabavku energetski efikasne opreme, uz ugovorenu visinu kamate od maksimalno 5,95 odsto fiksno ili varijabilno.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, koji je istakao da Pokrajinska vlada ulaže značajne napore kako bi podržala i pomogla sektor preduzetništva, posebno mala i srednja preduzeća, posebno nabavkom opreme i mašina za proizvodnju, što ujedno podstiče efikasnost u poslovanju i konkurenstnost na domaćem i inostranom tržištu.

Značajnu ulogu u unapređenju sektora preduzetništva igra Garancijski fond AP Vojvodine, koji realizuje kreditne linije uz pomoć banaka, i omogućava malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima da reše ključne probleme, a posebno da prevaziđu nemogućnost da garantuju za sebe prilikom podizanja kredita. Današnje potpisivanje sporazuma je nastavak saradnje sa komercijalnim bankama u Srbiji, što predstavlja pravi put korisnika ovih kreditnih linija ka obnavljanju svojih potencijala za korišćenje energije iz biomase i drugih obnovljivih izvora energije, a što će za rezultat imati unapređenje sopstvenog poslovanja, istakao je Vasin.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine Nenada Stankovića, konkursne linije Garancijskog fonda predstavljaju korak napred u unapređenju poslovanja preduzetnika kroz podizanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Sekrerijat planira raspisivanje konkursa koji će za namenu imati korišćenje obnovljivih izvora energije i to za uvođenje grejanja u poljoprivrednim gazdinstvima, potom za potrebe mlečne industrije i korišćenje solarne energije za navodnjavanje malih površina.

Zahvaljujući garancijama Garancijskog fonda, pet komercijalnih banaka u Srbiji će obezbediti 200 miliona dinara kreditnih sredstava za finansiranje projekata energetske efikasnosti. Pravo na konkurisanje imaće lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom na teritoriji AP Vojvodine i preduzetničkim aktivnostima, da bi koristili biomasu koja je neiskorišćeni resurs na ovim područjima, prvenstveno kupovinom mašina napravljenih po najsavremenijim standardima koje troše minimum energije. To predstavlja duplu dobit, jer će proizvođači imati manji trošak za energiju, a korišćenjem ovakvih izvora energije rasteretiće se državna infrastruktura, rekao je Goran Vasić uz napomenu da su krediti veoma povoljni za korisnike.

Na pokretanje nove konkursne linije, koja je jednstvena na našem tržištu, Garancijski fond AP Vojvodine odlučio se nakon analize stanja na tržištu i potreba vojvođanskih preduzetnika i farmera. Takođe, ova konkursna linija će omogućiti zainteresovanim korisnicima da u cilju efikasnijeg korišćenja energije, izvrše zamenu sistema grejanja, izolaciju spoljnih zidova, krovova, prozora i vrata, zamenu konvecionalnog sistema grejanja toplotnom pumpom, ugradnju solarno-termalnog sistema za toplu sanitarnu vodu. U oblasti poljoprivrede, predviđena je mogućnost zamene starih traktora i kombajna novim, kao i poljoprivrednih alata koji smanjuju potrošnju energije tokom poljoprivrednih radova.

U cilju promovisanja novog garantnog programa, kao i same proizvodnje i korišćenja biomase u poljoprivredi, Garancijski fond AP Vojvodine 12. maja 2015. godine organizuje Međunarodnu konferenciju „Promovisanje obnovljivih izvora energije: biomasa u poljoprivredi“. Cilj je da se otvori dijalog o proizvodnji i upotrebi biomase od strane farmera, i ponude činjenice i relevantni podaci o troškovima i koristima, izazovima i iskustvima. Konferencija se organizuje u saradnji sa Hajnrih Bel fondacijom, Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju GIZ i Fondom za Evropske poslove AP Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik