Osnovan Naučno-tehnološki park "Beograd"

Bez autora
Apr 29 2015

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da će Naučno-tehnološki park "Beograd" okupiti inovativne i tehnološki razvojne kompanije i zaposliti mlade naučnike, čime će biti ubrzan tehnološki razvoj zemlje. Verbić je danas sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i rektorom Beogradskog univerziteta Vladimirom Bumbaširevićem potpisao Ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka "Beograd", kao društva sa ograničenom odgovornošću. On je naveo da bi za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo da posluje približno 100 tehnološki razvojnih kompanija, sa više od 1.000 inženjera. Reč je o velikom projektu, čiji se značaj ne ogleda toliko u novcu, koliko u posvećenosti ideji o formiranju parka koji će omogućiti višestruko vraćanje uloženog truda i znanja, ocenio je ministar.

Osnovan Naučno-tehnološki park "Beograd"Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da će Naučno-tehnološki park "Beograd" okupiti inovativne i tehnološki razvojne kompanije i zaposliti mlade naučnike, čime će biti ubrzan tehnološki razvoj zemlje.

Verbić je danas sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i rektorom Beogradskog univerziteta Vladimirom Bumbaširevićem potpisao Ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka "Beograd", kao društva sa ograničenom odgovornošću.

On je naveo da bi za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo da posluje približno 100 tehnološki razvojnih kompanija, sa više od 1.000 inženjera.

Reč je o velikom projektu, čiji se značaj ne ogleda toliko u novcu, koliko u posvećenosti ideji o formiranju parka koji će omogućiti višestruko vraćanje uloženog truda i znanja, ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, ovaj park mora da bude mesto gde velike kompanije žele da posluju jer u njemu imaju stimulativno okruženje i druge kompanije sa kojima mogu da razmenjuju resurse i ideje.

Naučno-tehnološki park je osnovan sa ciljem da ljudi koji imaju ideje dobiju neophodnu pomoć da naprave biznis-planove, a potom i proizvode, objasnio je Verbić i napomenuo da iza velikih parkova u svetu uvek stoje jaki univerziteti.

Mali je podsetio na to je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka počela pre 26 godina, ali da će tek sada biti priveden nameni, odnosno zaposliti mlade koji se bave inovativnim tehnologijama, što će sprečiti i odliv mozgova iz zemlje.

On je naveo da će mladima biti omogućene i usluge biznis inkubatora, koji će stvoriti uslove za to da oni koji imaju ideje dobiju i mogućnost da započnu biznis, što je model koji već postoji u biznis inkubatoru u "Beograđanki".

Sastavni deo parka jeste i program inkubacije start-ap kompanija u IT sektoru, a Grad Beograd planira značajno da pomogne mladima da započnu biznis, poručio je gradonačelnik i dodao da je razvoj parka kompleksan posao koji zahteva saradnju države, lokalne samouprave i univerziteta.

Ovo je šansa da najboljim studentima i ljudima koji imaju ideje pokažemo da mogu da ostanu u Beogradu i Srbiji, gde mogu da ostvare sve svoje snove, zaključio je Mali.

Bumbaširević je izrazio nadu da će Naučno-tehnološki park "Beograd" postati funkcionalan za kratko vreme i da će se stvoriti uslovi za osnivanje velikog broja preduzeća.

Zadatak parka, kako je objasnio, jeste da upravlja izgrađenim kompleksom na Zvezdari, gde bi trebalo da počnu sa radom domaće i strane kompanije koje se bave novim tehnologijama, kako bi se stvorili uslovi za komercijalizaciju inovacija i razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

Istovremeno, park treba da stvori uslove za osnivanje i razvoj većeg broja start-ap preduzeća koristeći metodologiju koja je već razvijena na tehničkim fakultetima u Beogradu, precizirao je Bumbaširević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik