Kinezi ukrstili „ferari“ i „porše“

Bez autora
Apr 29 2015

Stručnjaci kritikuju novi kineski sportski automobil predstavljen na auto-šouu u Šangaju, nazivajući ga „mešavinom najgore vrste“, pritom tvrdeći da sumnjivo podseća na kombinaciju „ferarija“ i „poršea“."The Suzhou Eagle Carrie" je reklamiran kao potpuno električni, sportski automobil koji je u stanju da razvije brzinu od nula do 100 kilometara na čas za samo 4,8 sekundi. Boljim uvidom može se lako primetiti da je neverovatno sličan evropskim superautomobilima, odnosno da su njegova prednja strana i farovi identični kao na „ferariju“, dok je zadnji deo kao kod „poršea“.

Kinezi ukrstili „ferari“ i „porše“Stručnjaci kritikuju novi kineski sportski automobil predstavljen na auto-šouu u Šangaju, nazivajući ga „mešavinom najgore vrste“, pritom tvrdeći da sumnjivo podseća na kombinaciju „ferarija“ i „poršea“.

"The Suzhou Eagle Carrie" je reklamiran kao potpuno električni, sportski automobil koji je u stanju da razvije brzinu od nula do 100 kilometara na čas za samo 4,8 sekundi.

Boljim uvidom može se lako primetiti da je neverovatno sličan evropskim superautomobilima, odnosno da su njegova prednja strana i farovi identični kao na „ferariju“, dok je zadnji deo kao kod „poršea“.

Čak i njegov znak nepogrešivo liči na „poršeov“ logo, koji se nalazi na prednjem delu haube automobila.

"The Suzhou Eagle Carrie" je predstavljen na sajmu automobila u Šangaju i to je najnoviji kineski model koji podseća na evropske automobile.

Ipak, automobilska industrija ne može ništa da učini protiv ovih sličnosti, jer dizajni ne mogu biti zaštićeni u Kini.

„To kopiranje je tako drsko, a ovaj automobil je toliko smešan da ga je teško shvatiti ozbiljno. Nespremnost kineskih zvaničnika da nešto preduzmu i da iskorene imitacije dizajna, nikom ne čini dobro. Imućni kupci sigurno neće želeti da kupe proizvod koji tako jasno kopira neki drugi“, kaže Džim Holder, urednik časopisa Autokar.

Podsećamo, ovo nije prvi put da neki kineski proizvođač automobila kopira dizajn drugih. Firma „Lendvind“ je nedavno predstavila svoj "X-7 SUV" model koji izgleda gotovo identično kao „rendž rover evok“ (Range Rover Evoque), samo tri puta jeftiniji.

Uprkos kontroverzama, iz „Džeguar land rovera“ su rekli da neće preduzeti ništa povodom toga zbog problema sa zaštitom dizajna koji postoji u Kini. Naime, stranim firmama je gotovo nemoguće da na kineskom sudu dokažu da je neka od kompanija iz te države ukrala nečiji patent ili dizajn, tako da unapred odustaju od tog poduhvata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik