Šta donosi Razvojna agencija

Bez autora
May 03 2015

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj mogle bi da budu spojene u Razvojnu agenciju, kada bude usvojen Zakon o ulaganjima. Time će se, kažu u Vladi, uštedeti novac, a ulagačima i privredi obezbediti bolja podrška.Koliko Srbija ima agencija još se ne zna, ali se nagađa da ih je možda i 170. Do kraja godine, možda jedna manje. Od dve agencije, Vlada namerava da napravi jednu.

Šta donosi Razvojna agencijaAgencija za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj mogle bi da budu spojene u Razvojnu agenciju, kada bude usvojen Zakon o ulaganjima. Time će se, kažu u Vladi, uštedeti novac, a ulagačima i privredi obezbediti bolja podrška.

Koliko Srbija ima agencija još se ne zna, ali se nagađa da ih je možda i 170. Do kraja godine, možda jedna manje.

Od dve agencije, Vlada namerava da napravi jednu. Prva SIEPA, zadužena za promociju izvoza i strana ulaganja, u javnosti je poznata po visokim platama i optužnicom protiv četiri direktora da su zloupotrebili službeni položaj. Druga, Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR), već sedam godina podstiče regionalni razvoj, a Srbija je i dalje među šampionima po razlici u razvijenosti opština.

Ni u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj ni u SIEPA o zajedničkoj budućnosti nisu želeli da govore pred kamerama. Nezvanično kažu – ideja im se uopšte ne dopada i strepe za svoja radna mesta i započete projekte.

Ministar privrede Željko Sertić kaže da će svi projekti koji su započeti nastaviti da funkcionišu i žive.

"Razvojna agencija Srbije, koja će biti naslednik i operativni i pravni i SIEPA i NARR, u mnogome će skratiti procedure i povećati efikasnost i koordinaciju svih poslova i aktivnosti, od ideje do realizacije će biti daleko bolje", ističe Sertić.

Od 120 zaposlenih u dve agencije, nova će, kako piše u Zakonu, preuzeti onoliko radnika koliko joj bude potrebno.

Ekonomista Milojko Arsić smatra da bi trebalo donositi odgovarajuće odluke da bi nova agencija imala manji broj zaposlenih i da operativni troškovi njenog rada budu manji nego što je slučaj sa starom agencijom.

"Vlada bi na taj način ispunila jedno od obećanja, a to je smanjenje broja agencija. Drugi cilj je da se čvršće poveže funkcija privlačenja stranih investicija sa funkcijom regionalnog razvoja, a to znači da bi nova agencija trebalo da usmerava što veći deo stranih investicija u nerazvijena područja", kaže Arsić.

Sertić ističe da je bitno uključiti lokalnu samoupravu u koordinaciju sa republičkim organima u realizaciji projekata.

"Što se tiče investicija da ne pominjem koliko nam je bitno izjednačavanje pravno i legalno domaćih i stranih investitora, ali nam je važno da strani investitori koji dolaze u zemlju budu mnogo bolje povezani sa domaćim malim i srednjim preduzećima", rekao je Sertić.  

Praksa pokazuje da agencije mogu da pomognu, ali da razvoj privrede i ulaganja u nerazvijene krajeve presudno zavise od infrastrukture i makroekonomske stabilnosti zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik