Razvoj privrede kroz kredite i garancije

Bez autora
May 04 2015

Garantni fond, od svog osnivanja 2011. godine, je kao žirant omogućio privrednicima na području grada podizanje kredita u iznosu od 1,4 miliona KM koji su uloženi u razvoj proizvodnje. U 2015. godini za ove namjene predviđeno je 107.000 KM.Potvrdili su ovo u Gradskoj razvojnoj agenciji (CIDEA) i dodali da je Garantni fond vid podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji žele da unaprijede rad kroz kredite u iznosu do 50.000 KM. Za one privrednike koji ispunjavaju uslove Agencija daje garanciju za 50 odsto iznosa kredita. Sredstva za rad ovog fonda obezbjeđuju se iz budžeta grada.

Razvoj privrede kroz kredite i garancijeGarantni fond, od svog osnivanja 2011. godine, je kao žirant omogućio privrednicima na području grada podizanje kredita u iznosu od 1,4 miliona KM koji su uloženi u razvoj proizvodnje. U 2015. godini za ove namjene predviđeno je 107.000 KM.

Potvrdili su ovo u Gradskoj razvojnoj agenciji (CIDEA) i dodali da je Garantni fond vid podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji žele da unaprijede rad kroz kredite u iznosu do 50.000 KM. Za one privrednike koji ispunjavaju uslove Agencija daje garanciju za 50 odsto iznosa kredita. Sredstva za rad ovog fonda obezbjeđuju se iz budžeta grada.

- Od početka godine odobrena su četiri kredita u ukupnom iznosu od 99.000 KM, a fond garantuje za pola sa 49.500 KM - rekli su u ovoj agenciji.

Prošle godine plasirano je 13 kredita u ukupnom iznosu od 318.000 KM, za šta je odobrena garancija od 159.000 KM.

- Od ukupnog iznosa kredita, 77 odsto je uloženo u proizvodnju, nabavku osnovnih sredstava i novo zapošljavanje. Ostatak je upotrijebljen za nabavku obrtnih sredstava neophodnih za rad, ali i adaptaciju poslovnih prostora - kazali su u ovoj agenciji.

U prvoj godini rada Garantnog fonda odobreno je 13 kredita  za koje su izdate garancije u iznosu od 240.601 KM, u 2012. pet za koje je garantovano sa 101.809 KM, a u 2013. godini 11 kredita sa 175.043 KM.

- Sagledavajući podatke iz ranijeg perioda, u 2014. godini bilježi se tendencija rasta broja zahtjeva za izdavanje garancija. Ova kreditna linija pokazala se kao dobar instrument podrške privrednicima koji žele da ulože u proizvodnju - prokomentarisali su u Agenciji.

U preduzeću “Madž Inodž” rekli su da su prošle godine uz pomoć Garantnog fonda podigli kredit za nabavku veće količine repromaterijala od inoksa.

Objasnili su da se bave proizvodnjom predmeta od inoksa i drugih metala, ali nisu željeli da preciziraju o kojem iznosu kredita se radi.

- Kao malo, samostalno preduzeće jedino uz pomoć kredita  smo mogli da nabavimo veću zalihu inoksa, koji je prilično skup - rekli su u “Madž Inodžu”.

Kamate

Privrednici koji redovno izmiruju kredite za koje je garantovala Gradska razvojna agencija mogu aplicirati za subvencije kamata na ove kredite. Prošle godine plaćene su kamate za deset privrednika koji su u 2013. godini redovno izmirivali svoje kredite u iznosu od 2.474 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik