Pred nama rekordna godina u izgradnji i obnovi puteva

Bez autora
May 04 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima putarskih preduzeća povodom početka građevinske sezone, kako bi se uverila da se planovi mogu nesmetano realizovati i čula njihove probleme. Mihajlović je, nakon sastanka sa predstavnicima više od 70 putarskih preduzeća u Palati Srbija, izjavila da se radovi na obnovi puteva u Srbiji finansiraju iz kredita Svetske banke (SB), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji ukupno iznosi nešto više od 400 miliona evra. Ona je navela da će ove godine biti rehabilitovano 150 kilometara puteva u Srbiji, pri čemu vrednost radova iznosi približno 60 miliona evra. Želim da čujem na koje načine država može da pomogne kako bi ova godina bila najbolja do sada, poručila je Mihajlović putarima i istakla da su javni pozivi završeni po kriterijumima Svetske banke, dok su posao za ovu godinu dobile domaće firme.

Pred nama rekordna godina u izgradnji i obnovi putevaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima putarskih preduzeća povodom početka građevinske sezone, kako bi se uverila da se planovi mogu nesmetano realizovati i čula njihove probleme.

Mihajlović je, nakon sastanka sa predstavnicima više od 70 putarskih preduzeća u Palati Srbija, izjavila da se radovi na obnovi puteva u Srbiji finansiraju iz kredita Svetske banke (SB), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji ukupno iznosi nešto više od 400 miliona evra.

Ona je navela da će ove godine biti rehabilitovano 150 kilometara puteva u Srbiji, pri čemu vrednost radova iznosi približno 60 miliona evra.

Želim da čujem na koje načine država može da pomogne kako bi ova godina bila najbolja do sada, poručila je Mihajlović putarima i istakla da su javni pozivi završeni po kriterijumima Svetske banke, dok su posao za ovu godinu dobile domaće firme.

Potpredsednik Vlade je objasnila da je cilj da se domaće firme angažuju na gradnji puteva, i podsetila na to da su u prethodnom periodu na Koridoru 10 kao glavni izvođači bile angažovane strane firme, dok su domaće radile kao podizvođači.

Pre 20 godina, građevinarstvo je bilo naš najbolji izvozni proizvod, a danas je važno da podignemo ovu industriju i da ona u narednih 10 godina ima udeo u BDP-u između šest i osam odsto, istakla je Mihajlović.

Ona je uputila poziv kompanijama da se udružuju u konzorcijume, dovoljno jake da mogu da obezbede bankarske garancije, i najavila da će na ovu temu održati sastanak i sa bankarima, koji mogu da pomognu putarskim preduzećima da lakše dolaze do posla jer je cilj da se što više angažuje domaća operativa.

Mihajlović je rekla da je ostala još jedna neugovorena deonica na Koridoru 10 na jugu, Srpska kuća–Levosoje, u dužini od osam kilometara i pozvala domaće firme da se udruže i konkurišu za dobijanje tog posla.

Ona je ponovila da nema razloga da Srbija poništi kredite za putnu infrastrukturu, s obzirom na to da je realizacija projekata u toku.

Ne postoji razlog da se bilo koji kredit za gradnju puteva vrati. Nadzor postoji, izvođači postoje. Ne postoji ništa što je ugovoreno, a da se novac ne troši, istakla je ona.

Potpredsednik Vlade je ukazala i na potrebu odgovornog upravljanja projektima, uz podsećanje na to da izvođači na južnom delu Koridora 10 kroz Srbiju duguju približno tri miliona evra podizvođačima.

Biće zamenjeni izvođači koji nisu bili u stanju da obave 10 odsto posla u prethodnih nekoliko godina, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, objašnjenje za dug koje je dobijeno od izvođača nije zadovoljilo ni nju, ni njene saradnike, zbog čega će u toku ove nedelje biti održan sastanak u cilju rešavanja tog pitanja.

Za svaki projekat, kako je ponovila, postoji utvrđena dinamika koja mora da se poštuje.

Neki izvođači za sve ove godine nisu uradili ni 10 odsto posla i spremni smo da raskidamo takve ugovore i biramo druge izvođače jer ako neko za dve, tri ili četiri godine uradi samo 10 odsto ugovorenog, onda je mala verovatnoća da će završiti obaveze u predviđenom roku, poručila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik