Za infrastrukturne projekte 3,3 milijarde dinara do kraja godine

Bez autora
May 04 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je danas da je za šest kapitalnih infrastrukturnih projekata tog ministarstva do kraja godine obezbeđeno 3,3 milijarde dinara. Mihajlović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Danas" navela da je reč o projektima "Beograd na vodi", izgradnji mostova Ljubovija–Bratunac i Zemun–Borča, Fruškogorskom koridoru, deonicama Ub–Lajkovac i Obrenovac–Ljig. Za deonicu od Uba do Lajkovca, kako je precizirala, predviđeno je 980 miliona dinara, za most Zemun–Borča 932 miliona, dok će za "Beograd na vodi" biti opredeljeno 793,8 miliona dinara. Ona je ukazala na to da je sa lepim vremenom počela građevinska sezona, i najavila da će uskoro biti završeni dokumenti kojima se dokazuje obim izvršenih radova, takozvane privremene situacije.

Za infrastrukturne projekte 3,3 milijarde dinara do kraja godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je danas da je za šest kapitalnih infrastrukturnih projekata tog ministarstva do kraja godine obezbeđeno 3,3 milijarde dinara.

Mihajlović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista "Danas" navela da je reč o projektima "Beograd na vodi", izgradnji mostova Ljubovija–Bratunac i Zemun–Borča, Fruškogorskom koridoru, deonicama Ub–Lajkovac i Obrenovac–Ljig.

Za deonicu od Uba do Lajkovca, kako je precizirala, predviđeno je 980 miliona dinara, za most Zemun–Borča 932 miliona, dok će za "Beograd na vodi" biti opredeljeno 793,8 miliona dinara.

Ona je ukazala na to da je sa lepim vremenom počela građevinska sezona, i najavila da će uskoro biti završeni dokumenti kojima se dokazuje obim izvršenih radova, takozvane privremene situacije.

Prema tim dokumentima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture vrši plaćanje, tako da će u maju za infrastrukturne projekte isplatiti 216 miliona dinara, što je potpuno u skladu sa planom i usvojenim budžetom za ovu godinu, objasnila je Mihajlović.

Takođe, kako je dodala, u junu je predviđena isplata 330 miliona dinara, u julu 360 miliona dinara, avgustu 465 miliona dinara i tako dalje, s tim što se krajem godine smanjuju iznosi jer se zbog lošeg vremena smanjuju i radovi.

Prema njenoj oceni, projekat ruskog kredita je najveći investicioni projekat nakon izgradnje barske pruge, a u ovom trenutku i najveći investicioni projekat na železnicama u regionu.

Početkom juna, kako je precizirala, biće pušteno u saobraćaj prvih 11 kilometara pruge Beograd– Pančevo na deonici Pančevački most– Ovča, a vrednost ovog dela projekta iznosi 91 milion dolara.

Kompletna pruga do Pančeva, uključujući i most preko Tamiša, biće završena do sledećeg leta, najavila je ona i dodala da će se ovom prugom vozovi kretati brzinom od 120 kilometara na čas.

Mihajlović je, kada su u pitanju Štadlerovi vozovi, napomenula da je oko 15. juna planirano uključivanje u saobraćaj prvog voza, a zatim sledi sukcesivno uključivanje narednih kompozicija.

Do sada je prispelo 13 vozova, a preostalih osam se očekuje do kraja septembra. Njihova brzina iznosi 160 kilometara na čas, imaju 236 sedišta i saobraćaće na svim elektrificiranim prugama u Srbiji, ukazala je ona.

Istovremeno, Mihajlović je potvrdila da je Grad Novi Sad u kratkom roku usvojio odluku kojom će biti regulisana isplata nastavka radova na izgradnji Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Ona je podsetila na to da resorno ministarstvo nije investitor, ali da je od početka uključeno u gradnju mosta kao posrednik, s obzirom na to da ovaj projekat nije značajan samo za Novi Sad, već predstavlja i važan deo Koridora 10.

U 2012. godini završeno je 12 kilometara autoputa, prošle godine 64, a ove godine se očekuje završetak približno 120 kilometara, što znači da se gradi deset puta brže u odnosu na prosek u prethodnoj deceniji, zaključila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik