Gubitak NIS-a 4,7 milijardi dinara

Bez autora
May 04 2015

NIS je u prvom kvartalu 2015. godine poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima. Prva tri meseca obeležili su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata za šest odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2014. godine, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano za dva odsto. Značajno je, za 12%, povećan obim premijum prodaje i za 17% obim prodaje u inostranim aktivima u poređenju s istim periodom 2014. godine. Povećan je obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe i iznosio je 14 odsto više nego pre godinu dana, odnosno 29,5 milijarde dinara. Ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova u prvom kvartalu iznosio je 800 miliona dinara. Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

Gubitak NIS-a 4,7 milijardi dinaraNIS je u prvom kvartalu 2015. godine poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima. Prva tri meseca obeležili su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata za šest odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2014. godine, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano za dva odsto. Značajno je, za 12%, povećan obim premijum prodaje i za 17% obim prodaje u inostranim aktivima u poređenju s istim periodom 2014. godine.

Povećan je obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe i iznosio je 14 odsto više nego pre godinu dana, odnosno 29,5 milijarde dinara. Ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova u prvom kvartalu iznosio je 800 miliona dinara. Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

U preradi je potpisan ugovor sa kompanijom CB&I za izradu baznog i proširenog baznog projekta za Duboku preradu, a u toku januara je završen i remont postrojenja Bitumen u Rafineriji nafte Pančevo. U Bloku Promet je u oblasti bunkerisanja ostvarena rekordna prodaja evro dizela. U Bloku Energetika su nastavljene aktivnosti na osnivanju projektne kompanije za realizaciju TETO Pančevo, a u rad je puštena mala elektrana na naftno-gasnom polju Velebit. U segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u prvom kvartalu su privedeni kraju radovi na Aminskom postrojenju u Elemiru.

Ipak, kao posledica nepovoljnih makroekonomskih trendova pokazatelj EBITDA je u prvom kvartalu 2015. godine iznosio 7,2 milijarde dinara, što je 53 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je zabeležen neto gubitak u iznosu od 4,7 milijarde dinara, uzimajući u obzir navedeni faktor negativnih kursnih razlika, kao i u značajnoj meri uticaj faktora korišćenja skupih zaliha nafte koja je bila kupljena po višim cenama.

Kriza iz prošle godine se prenela i u prve mesece 2015. godine, pa su ovi rezultati bili očekivani. Naš glavni zadatak je povećanje operativne efikasnosti i sprovođenje programa ušteda u svim oblastima poslovanja. Ali, bez obzira na to, nastavićemo da investiramo, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa i bićemo siguran snabdevač našim potrošačima. Uprkos teškoj situaciji, obim ulaganja u projekte društvene odgovornosti i dalje će ostati u fokusu NIS-a, jer mi brinemo i o zaposlenima i zajednici u kojoj poslujemo, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, komentarišući rezultate poslovanja u prvom kvaratlu 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik