Uređena oblast javnih nabavki

Bez autora
May 05 2015

Novim zakonom je uređeno planiranje javnih nabavki, njihov uslov i način postupka, a poseban naglasak dat je na anitikorupcijsku politiku i politiku sukoba interesa, kazao je direktor Direkcije za javne nabavke, Mersad Mujević. On je danas, tokom prezentacije novog Zakona o javnim nabavkama, koji bi danas trebalo da stupi na snagu, kazao da je njime predviđena realizacija praćenja ugovora, kroz inspekcijski nadozor. Najveći broj normi koje su nove usmjerene su na antikorupcijsku politku i politiku sukoba interesa. Još jedna značajna novina koja sublimira antikorupcijsku politiku i politiku sukoba interesa jeste realizacija praćenja ugovora, kroz inspekcijski nadozor, rekao je Mujević, saopštenoje iz PR Centra. Prema njegovim riječima, novim Zakonom je pojačana transparentnsot, kroz objavljivanje kompletne tenderske dokumentacije.

Uređena oblast javnih nabavkiNovim zakonom je uređeno planiranje javnih nabavki, njihov uslov i način postupka, a poseban naglasak dat je na anitikorupcijsku politiku i politiku sukoba interesa, kazao je direktor Direkcije za javne nabavke, Mersad Mujević.

On je danas, tokom prezentacije novog Zakona o javnim nabavkama, koji bi danas trebalo da stupi na snagu, kazao da je njime predviđena realizacija praćenja ugovora, kroz inspekcijski nadozor.

„Najveći broj normi koje su nove usmjerene su na antikorupcijsku politku i politiku sukoba interesa. Još jedna značajna novina koja sublimira antikorupcijsku politiku i politiku sukoba interesa jeste realizacija praćenja ugovora, kroz inspekcijski nadozor“, rekao je Mujević, saopštenoje iz PR Centra.

Prema njegovim riječima, novim Zakonom je pojačana transparentnsot, kroz objavljivanje kompletne tenderske dokumentacije.

Kazao da je novim Zakonom smanjen broj žalbi, a uvedene su i novine iz oblasti komunalne direktive.

„Poseban segment predstavlja prekršajna odgovornost, koja je novim Zakonom proširena kroz kvalitetniji monitoring Direkcije i državne komisije i inspekcijskih službi“, naveo je on.

Mujević je poručio da će postupci koji su započeti po starom zakonu biti završeni na osnovu tog akta.

Pomoćnica direktora Direkcije za javne nabavke, Mara Bogavac, koja je i šefica Radne grupe za izradu novog Zakona, kazala je da im je cilj bio da kolegama koji neposredno primjenjujutaj akt, olakšaju primjenu zakonskih normi u praksi.

„Radili smo svakodnevno mjesec ipo,i danas prezentiramo pravilnike o standardnim obrazcima koji sadrže 18 obrazaca ili oko 530 stranica. Osim ovog pravilnika, Radna grupa je sačinila još tri pravilnika koji će biti javno objavljeni na portalu Uprave za javne nabavke i biće dostupni svima“, navela je ona.

Bogavac je kazala da je prezentacija novog Zakona održana u Bijelom Polju i Baru, najavljujući da će 13. maja taj akt biti predstavljen u Nikšiću.

Načelnica Službe za javne nabavke u Ministarstvu odbrane, Suzana Domazetović, ocijenila je da je Novi zakon poboljšan u odnosu na prethodni, navodeći da su značajni noviteti iz oblasti odbrane, bezbjednosti i vodoprivrede.

„Ono što nas posebno dotiče, to je oblast odbrane i bezbjednosti. Nadam se, na osnovu svega što je rečeno, da će nas novi Zakon osloboditi nekih formalnosti i ubrzati postupak nabavki“, rekla je ona.

Domazetović smatra da će novi Zakon biti jasniji, ponuđačima biti olakšano prilikom sastavljanja ponuda, a nedoumice koje su postojale ranijim zakonom, novim aktom u velikoj mjeri otklonjene.

„Praksa će pokazati dalje koliko će nam u tom dijelu biti olakšano, a ja se nadam veoma“, rekla je Domazetović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik