Od 120 miliona KM kredita 90 posto plasirano privrednim subjektima

Bez autora
May 05 2015

Vedran Hadžiahmetović, direktor Union Banke d.d. Sarajevo, u intervjuu za Poslovne novine je izjavio da je Banka u prošloj godini ostvarila pozitivan poslovni rezultat. Na kraju 2014. godine ukupna aktiva je iznosila 379 miliona KM, kapital 52 miliona KM, a dobit poslije poreza 208 hiljada KM. U prethodnoj godini Banka je klijentima odobrila oko 120 miliona KM kredita, od čega se 90 posto odnosi na kredite odobrene privrednim subjektima. Po njegovim riječima, u 2015. godini aktivnosti će biti usmjerene ka jačanju kreditnog potencijala i dizajniranju savremenih proizvoda i u fokusu aktivnosti svakako će biti podrška privrednim aktivnostima. Govoreći o prijedlozima za poboljšanje poslovanja Union banke, Hadžiahmetović je izrazio očekivanje da će Vlada FBiH koristiti raspoložive resurse i infrastrukturu, te povećati ulogu Banke kao mogućeg faktora razvoja FBiH.

Od 120 miliona KM kredita 90 posto plasirano privrednim subjektimaVedran Hadžiahmetović, direktor Union Banke d.d. Sarajevo, u intervjuu za Poslovne novine je izjavio da je Banka u prošloj godini ostvarila pozitivan poslovni rezultat.

Na kraju 2014. godine ukupna aktiva je iznosila 379 miliona KM, kapital 52 miliona KM, a dobit poslije poreza 208 hiljada KM. U prethodnoj godini Banka je klijentima odobrila oko 120 miliona KM kredita, od čega se 90 posto odnosi na kredite odobrene privrednim subjektima.

Po njegovim riječima, u 2015. godini aktivnosti će biti usmjerene ka jačanju kreditnog potencijala i dizajniranju savremenih proizvoda i u fokusu aktivnosti svakako će biti podrška privrednim aktivnostima.

Govoreći o prijedlozima za poboljšanje poslovanja Union banke, Hadžiahmetović je izrazio očekivanje da će Vlada FBiH koristiti raspoložive resurse i infrastrukturu, te povećati ulogu Banke kao mogućeg faktora razvoja FBiH.

- Činjenica je da je u konceptu ekonomskog razvoja FBiH za 2014 - 2018 posvećena posebna pažnja privredi i potpori privrednim aktivnostima. U proteklom periodu značajan korak Vlade FBiH je bilo davanje saglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za uspostavu trajnog revolving fonda kod Union banke, namijenjenog dugoročnom finansiranju projekata kroz kredite, u skladu sa programom koji će biti ažuriran svake godine. Ranija iskustva i dokazana spremnost Banke mogu posložiti kao model saradnje. Želja nam je da u narednom periodu uz pomoć Vlade FBiH uspostavimo i revolving fondove, kao i dodatne kreditne linije za definisane strateške sektore privrede – izjavio je za Poslovne novine direktor Hadžiahmetović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik