Sve više vozila ima sposobnost “of-roud” avantura

Bez autora
May 05 2015

Na automobilskom tržištu segment SUV vozila, manjih terenskih vozila, nezadrživo raste. Vozila koja imaju izgled “džipova” uz opciju pogona na sva četiri točka otimaju sve veći deo tržišnog kolača. Pri tome SUV vozila s pogonom na samo prednje točkove imaju bolju prođu, i od četiri prodata “terenca” samo jedan je s pogonom 4h4! To je sasvim razumljivo, jer većina vlasnika ovih automobila vrlo retko ili čak nikada ne odlazi na zahtevne i teško prohodne puteve, a pogon na sve točkove, kao i njegovo održavanje, dosta je skuplje od pogona na samo dva točka. Ta činjenica je prouzrokovala i pojavu vozila koja imaju takozvane poboljšane “of-roud” karakteristike. Na našem tržištu ima više takvih automobila, a najpoznatiji su “fijat 500 L treking”, koji se proizvodi u Kragujevcu (“of-roud” verzija “šumadinca” ali bez pogona 4h4) i “reno senik H mod”, koji smo izabrali za prikaz ovog zanimljivog sistema.

Sve više vozila ima sposobnost “of-roud” avanturaNa automobilskom tržištu segment SUV vozila, manjih terenskih vozila, nezadrživo raste. Vozila koja imaju izgled “džipova” uz opciju pogona na sva četiri točka otimaju sve veći deo tržišnog kolača.

Pri tome SUV vozila s pogonom na samo prednje točkove imaju bolju prođu, i od četiri prodata “terenca” samo jedan je s pogonom 4h4!

To je sasvim razumljivo, jer većina vlasnika ovih automobila vrlo retko ili čak nikada ne odlazi na zahtevne i teško prohodne puteve, a pogon na sve točkove, kao i njegovo održavanje, dosta je skuplje od pogona na samo dva točka.

Ta činjenica je prouzrokovala i pojavu vozila koja imaju takozvane poboljšane “of-roud” karakteristike. Na našem tržištu ima više takvih automobila, a najpoznatiji su “fijat 500 L treking”, koji se proizvodi u Kragujevcu (“of-roud” verzija “šumadinca” ali bez pogona 4h4) i “reno senik H mod”, koji smo izabrali za prikaz ovog zanimljivog sistema.

Baš kao i “treking”, francuski adut u ovom segmentu ima naglašena spoljašnja obeležja koja ga izdvajaju od “običnog senika” - masivniju prednju masku, zaštitne bočne lajsne, krovne nosače, ekskluzivne aluminijumske felne... Deluje robustnije, ali sasvim dovoljno elegantno da vlasnik ne izaziva podsmehe kada se “terencem” parkira ispred, recimo, pozorišta.

“Senik” nije slučajno izabran za “H-mod” verziju. Radi se o prostranom monovolumenu, koji je snabdeven obiljem najsavremenije elektronike, sistemima za zabavu i pomoć vozaču, što svima u kabini pruža prijatan osećaj vrhunskog komfora.

U “reno senik H mod” ulazi se uz pomoć ključa-kartice koji ubacite u otvor na srednjoj konzoli i zatim auto startujete na dugme. Cela unutrašnjost je izuzetno moderno oblikovana. Digitalni uređaji su izuzetno funkcionalni i lako pregledni. Klima-uređaj, putni računar, navigacija, telefon, jasno, sve je tu.

Vozač nadohvat ruke ima sve komande, pa i onu za zaključavanje “dečjih vrata”.

Na centralnoj konzoli smešten je i sistem za upravljanje navigacijom, ali i okruglo dugme koje odaje suštinsku razliku “H moda” od “senika”.

Jednostavnim pokretom birate mod vožnje. Standardni ili onaj “of-roud”. U suštini, radi se o “ekstended gripu”, sistemu uz koji vozilo bolje prianja na put, čak i na teškim podlogama poput peska, blata ili mekog snega. Pri kretanju “ekstended grip” nije uključen i ne uključuje se automatski, potrebno je da vozač sam izabere željeni mod. Tada se sve menja. Od sistema vešanja do obrtaja točkova. Vozilo samo “radi” i obezbeđuje da točkovi što bolje “dohvate put” i izvezu svog vlasnika “na sigurno”. Pri tome je i ceo sistem povezan s posebnim pneumaticima namenjenim otežanim uslovima koji bolje prianjaju zbog drugačije gazne površine.

Jasne su prednosti ovog sistema. Vozilo je lakše nego ono s pogonom na sva četiri točka. Manja je i potrošnja (u testnom vozilu s motorom 1.5 DCi potrošnja u gradu je iznosila 5,6 litara, a prosečna potrošnja na kraju višednevnog testa je bila 4,7 litara dizela na 100 km), jeftiniji su održavanje i popravke, a opet “H mod” je spretniji od SUV-a s pogonom na samo prednje točkove, ako baš zatreba...

Niža je, naravno, i cena - za “senik H mod” s benzinskim motorom počinje od 15.390 evra. Najjeftinija dizel varijanta staje 18.390 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik