Falsifikuju srpske izvozne dozvole

Bez autora
May 05 2015

Rusi nisu zaustavili uvoz srpskih jabuka, već onih koje mešetari pomoću lažnih sertifikata Srbije, uvoze iz Poljske. To je juče potvrdio Sergej Dankvert, rukovodilac "Ros seljhoznadzora", službe za kontrolu hrane, posle informacija koje su se pojavile u javnosti da je zabranjen uvoz jabuka iz Srbije. Prema njegovim rečima, nisu sporne srpske jabuke, nego sertifikati za voće za koje se sumnja da su stigle iz Poljske ili drugih evropskih zemalja koje su pod ruskim embargom. Jabuke koje se deklarišu kao srpske neće se moći prevoziti na skladišta dok se ne proveri imaju li originalan srpski fitosanitarni sertifikat, što će se obavljati elektronski kao i telefonom, objasnio je Dankvert. U Evropi su organizovali masovnu proizvodnju falsifikovanih dokumenata kojima se plasira njihova roba. Od 33 sertifikata "srpskih" jabuka koje smo mi proveravali samo je jedan originalan.

Falsifikuju srpske izvozne dozvoleRusi nisu zaustavili uvoz srpskih jabuka, već onih koje mešetari pomoću lažnih sertifikata Srbije, uvoze iz Poljske. To je juče potvrdio Sergej Dankvert, rukovodilac "Ros seljhoznadzora", službe za kontrolu hrane, posle informacija koje su se pojavile u javnosti da je zabranjen uvoz jabuka iz Srbije.

Prema njegovim rečima, nisu sporne srpske jabuke, nego sertifikati za voće za koje se sumnja da su stigle iz Poljske ili drugih evropskih zemalja koje su pod ruskim embargom.

- Jabuke koje se deklarišu kao srpske neće se moći prevoziti na skladišta dok se ne proveri imaju li originalan srpski fitosanitarni sertifikat, što će se obavljati elektronski kao i telefonom - objasnio je Dankvert.

- U Evropi su organizovali masovnu proizvodnju falsifikovanih dokumenata kojima se plasira njihova roba. Od 33 sertifikata "srpskih" jabuka koje smo mi proveravali samo je jedan originalan.

Dakle u Moskvi nisu optužili Srbe da se oni bave pravljenjem lažnih sertifikata nego one zemlje koje su pod embargom.

Srpske jabuke će i dalje ići u Rusiju, ali će kontrola biti stroža. Neosporno je da je našoj zemlji u interesu da i sama pooštri kontrolu zbog toga da sačuva ugled pouzdanog partnera. U saradnji sa Rusijom mogao bi se otkriti lanac falsifikatora srpskih sertifikata. Za policiju i carinu to ne bi trebalo da bude težak zadatak jer voće i povrće ne stiže na "slobodno tržište" već određenim kupcima koji su ga nabavljali od istih proizvođača i pre embarga. Mešetari, naime, nisu samo s jedne strane granice, već imaju svoje ortake i u Rusiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik