Ko će kupiti PIK Bečej u bankrotu

Za preostalih 1.390 radnika PIK-a Bečej četvorogodišnji stečaj okončan je bankrotom. Za predsednika sindikata Nezavisnost Aleksandra Pešića bankrot, ne znači i kraj drugog po veličini Kombinata u Srbiji o čemu je, kaže, bilo više razgovora i u Vladi Srbije. Tražili smo od Vlade da nam pomogne da nađemo pravog strateškog partnera u bankrotu koji će morati da ispoštuje tri klauzule: očuvanje što većeg broja radnih mesta, ulaganje i investiranje u proizvodnju i očuvanje i povećanje proizvodnih kapaciteta da bismo zaposlili još više radnika, kaže Pešić. Dug je zao drug, kaže narodna izreka zbog čega i potencijalni kupci očekuju povlastice od države pošto je PIK trenutno u minusu 85 miliona evra. Dug se uvećavao bez obzira na pozitivno poslovanje od dva miliona evra godišnje pa je, tvrdi Pešić, bankrot najbolje rešenje za buduću prodaju jer aukcije počinju sa polovinom iznosa procenjenog kapitala.

Ko će kupiti PIK Bečej u bankrotuZa preostalih 1.390 radnika PIK-a Bečej četvorogodišnji stečaj okončan je bankrotom. Za predsednika sindikata Nezavisnost Aleksandra Pešića bankrot, ne znači i kraj drugog po veličini Kombinata u Srbiji o čemu je, kaže, bilo više razgovora i u Vladi Srbije.

"Tražili smo od Vlade da nam pomogne da nađemo pravog strateškog partnera u bankrotu koji će morati da ispoštuje tri klauzule:  očuvanje što većeg broja radnih mesta, ulaganje i investiranje u proizvodnju i očuvanje i povećanje proizvodnih kapaciteta da bismo zaposlili još više radnika", kaže Pešić.

Dug je zao drug, kaže narodna izreka zbog čega i potencijalni kupci očekuju povlastice od države pošto je PIK trenutno u minusu 85 miliona evra. Dug se uvećavao bez obzira na pozitivno poslovanje od dva miliona evra godišnje pa je, tvrdi Pešić, bankrot najbolje rešenje za buduću prodaju jer aukcije počinju sa polovinom iznosa procenjenog kapitala.

"Najbolja prodaja PIK-a Bečej kao pravnog lica je bankrot. Jer, u tom slučaju prodaja kreće sa oko pedeset odsto od procenjenog kapitala. Već imamo ponude, koje smo videli, od jedne danske kompanije i Matijevića. Druge ponude, zvanično nismo videli. Dolazili su, poslednjih mesec dana, zainteresovani kupci iz Rusije, Švajcarske, Mađarske, Arapskih Emirata... Bilo je dosta zainteresovanih. Klauzule postoje, dogovorene su u Vladi pa ćemo videti ko će dati najbolju ponudu", tvrdi Pešić.

Tokom prethodne četiri stečajne godine zaposleni u PIK-u iznad svega strepeli su od bankrota Kombinata.

"Reč bankrot bila je za nas strepnja i nepoznanica. Međutim, danas ne osećam nikakve razlike", kaže radnik PIK-a Boško Bijelić.

Svih preko 8.000 hektara obrađeni su kao u najboljim danima, pa u PIK-u veruju da će uz pomoć Vlade pronaći pravog gazdu što će se, kažu, odraziti ne samo u Kombinatu već u čitavom Bečeju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik