Budućnost je počela: Legalizovan kamion sa auto-pilotom

Bez autora
May 06 2015

Freightliner Inspiration je prvi kamion sa auto-pilotom koji je dobio dozvolu za komercijalnu upotrebu i tako postao najveće drumsko vozilo na putevima koje koristi tehnologiju autonomne vožnje. Kamion koristi sisteme koje je razvio nemački Daimler za futuristički Mercedesov koncept samoupravljajućeg šlepera za 2025.Novi korak ka transformaciji drumskog saobraćaja u sistem samoupravljajućih vozila napravljen je u američkoj saveznoj državi Nevada, gde je registrovan prvi kamion šleper sa auto-pilotom.

Budućnost je počela: Legalizovan kamion sa auto-pilotomFreightliner Inspiration je prvi kamion sa auto-pilotom koji je dobio dozvolu za komercijalnu upotrebu i tako postao najveće drumsko vozilo na putevima koje koristi tehnologiju autonomne vožnje. Kamion koristi sisteme koje je razvio nemački Daimler za futuristički Mercedesov koncept samoupravljajućeg šlepera za 2025.

Novi korak ka transformaciji drumskog saobraćaja u sistem samoupravljajućih vozila napravljen je u američkoj saveznoj državi Nevada, gde je registrovan prvi kamion šleper sa auto-pilotom.

Daimler očekuje da će se takvi kamioni vrlo brzo naći na putevima kako bi se vozačima olakšala duga i monotona putovanja i omogućili trenuci odmora dok kompjuter upravlja vozilom.

U nemačkoj kompaniji objašnjavaju da to još uvek ne znači potpunu automatizaciju i da će vozač i dalje biti neophodan u kabini kamiona, da preuzme volan u složenijim saobraćajnim uslovima (nailazak na raskrsnice, vožnja ulicama gradova, isključenja i uključenja na autoput i sl.).

U periodu dok kamionom upravlja kompjuter, vozač može da se odmara ali i da obavlja druge obaveze u vezi sa planiranjem sledeći tura.

U Daimleru naglašavaju da se dozvola koju su dobili od vlasti Nevade ne odnosi na testiranje kamiona, već da je u pitanju operativna licenca.

To znači da Freightliner Inspiration može odmah da se uključi u svakodnevni saobraćaj u toj američkoj državi.

"Smatramo da su naši kamioni i njihovi autonomni sistem upravljanja spremni i da su znatno bezbedniji po saobraćaj od običnih kamiona", kaže jedan od direktora u nemačkoj kompaniji, Volfgang Bernhard i dodaje da je do sada obavljeno preko 15.000 kilometara test vožnji.

Bernhard objašnjava da su se odlučili da najpre zatraže dozvolu od Nevade jer je ta savezna država jedna od prvih u SAD koja je legalizovala putničke automobile sa auto-pilotom.

Takođe, na njihovu odluku uticala je i sporost vlasti u državama EU da donesu zakone kojima se reguliše oblast samoupravljajućih vozila.

Mercedes je 2014. predstavio prototip futurističkog kamiona sa auto-pilotom koji bi trebalo da se nađe u upotrebi 2025. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik