Međunarodni aerodrom u Tuzli bilježi pozitivne pomake

Bez autora
May 06 2015

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Izvještaj o poslovanju JP "Međunarodni aerodrom Tuzla“ za period od 1. januara do 31. decembra 2014. godine, koji je proslijedila kantonalnoj skupštini na razmatranje. U spomenutom periodu Aerodrom je pored destinacija započetih s Wizz airom u 2013. godini, kao što su Malmo (Švedska) - Tuzla - Malmo - tri puta sedmično, Bazel (Švicarska) - Tuzla - Bazel - dva puta sedmično i Geteborg (Švedska) - Tuzla - Geteborg - dva puta sedmično, otvorio i dvije dodatne izuzetno značajne destinacije, Eindhoven - Holandija i Dortmund - Njemačka. To je za rezultat imalo povećanje broja putnika sa 61.564 u 2013. na 151.285. putnika u 2014. godini, odnosno došlo je do povećanja broja prevezenih putnika u 2014. za oko 246 posto. Jedna od lijepih tema s područja TK-a je razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj putnika, rekao je na pres-konferenciji ministar trgovine turizma i saobraćaja Edin Ajanović.

Međunarodni aerodrom u Tuzli bilježi pozitivne pomakeVlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Izvještaj o poslovanju JP "Međunarodni aerodrom Tuzla“ za period od 1. januara do 31. decembra 2014. godine, koji je proslijedila kantonalnoj skupštini na razmatranje.

U spomenutom periodu Aerodrom je pored destinacija započetih s Wizz airom u 2013. godini, kao što su Malmo (Švedska) - Tuzla - Malmo - tri puta sedmično, Bazel (Švicarska) - Tuzla - Bazel - dva puta sedmično i Geteborg (Švedska) - Tuzla - Geteborg - dva puta sedmično, otvorio i dvije dodatne izuzetno značajne destinacije, Eindhoven - Holandija i Dortmund - Njemačka.

To je za rezultat imalo povećanje broja putnika sa 61.564 u 2013. na 151.285. putnika u 2014. godini, odnosno došlo je do povećanja broja prevezenih putnika u 2014.  za oko 246 posto.

-Jedna od lijepih tema s područja TK-a je razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji iz godine u godinu bilježi sve veći broj putnika - rekao je na pres-konferenciji ministar trgovine turizma i saobraćaja Edin Ajanović.

Aerodrom je tokom 2013. prevezao oko 63.000 putnika, da bi tokom 2014. taj broj naglo porastao na 150.000 putnika, što je, kaže ministar Ajanović, značajan podatak, ukoliko se uzmu u obzir aerodromi u okruženju.

Podvlači također da Međunarodni aerodrom Tuzla ima najbolju pistu u BiH, s mogućnošću proširenja za još jedan kilometar, tako da je interesantan za sve aviokompanije koje ga posmatraju s komercijalnog aspekta.

Kako broj putnika, tako i obim poslovanja se konstantno povećava. Naime, ostvareni su prihodi od oko dva i po miliona u odnosu na prihode ostvarene u 2013. godini koji su iznosili oko milion i po, dakle veći su za oko 60 posto.

Troškovi aerodroma nadilaze prihode aerodroma, ali Vlada TK-a subvencionira aerodrom u Tuzli, tako da se, navodi Ajanović, uspije održati i raditi u kontinuitetu.

-Vlada TK-a trenutno sufinansira Međunarodni aerodrom u Tuzli s oko 15 posto potreba. Ako se osvrnemo pet godina unazad vidjet ćemo da je Vlada TK-a finansirala 100 posto troškove aerodroma - rekao je ministar Ajanović.

Trenutno se, dodaje, pregovora o otvaranju novih linija, a jedna od najinteresantnijih bi mogla biti linija Tuzla-Beč, ukoliko se postigne dogovor s niskotarifnim kompanijama.

Također, vode se intenzivni razgovori za otvaranje cargo baze za prijevoz tereta s aerodroma i ukoliko se to uspije završiti, Ajanović smatra da će to biti polazni osnov za razvoj različitih vrsta biznisa, čiji se proizvodi brzo mogu plasirati na tržišta koja su udaljena od TK-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik