MMF: Hrvatski BDP ove će godine rasti 0,5%

Bez autora
May 06 2015

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi ove godine zabilježiti rast aktivnosti po prvi puta u sedam godina, i to za 0,5 posto, zahvaljujući ponajprije povoljnijem vanjskom okruženju koje podupire izvoz i potrošnju, navodi se u zaključnoj izjavi članova Misije MMF-a, koji su završili konzultacije u Hrvatskoj u skladu sa člankom IV Statuta te financijske institucije. Misija MMF-a započela je 22. travnja u Hrvatskoj dvotjedni posjet radi radi uobičajenih godišnjih konzultacija sa zemljama članicama, u okviru članka IV svog Statuta. Cilj te posjete bio je pobliže upoznavanje s aktualnim gospodarskim, financijskim i socijalnim prilikama u Hrvatskoj i procjenama u pogledu daljnjih kretanja. U izjavi članovi Misije MMF-a konstatiraju da se privatna ulaganja i dalje smanjuju, budući da kompanije još muku muče s visokom razinom duga.

MMF: Hrvatski BDP ove će godine rasti 0,5%Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi ove godine zabilježiti rast aktivnosti po prvi puta u sedam godina, i to za 0,5 posto, zahvaljujući ponajprije povoljnijem vanjskom okruženju koje podupire izvoz i potrošnju, navodi se u zaključnoj izjavi članova Misije MMF-a, koji su završili konzultacije u Hrvatskoj u skladu sa člankom IV Statuta te financijske institucije.

Misija MMF-a započela je 22. travnja u Hrvatskoj dvotjedni posjet radi radi uobičajenih godišnjih konzultacija sa zemljama članicama, u okviru članka IV svog Statuta. Cilj te posjete bio je pobliže upoznavanje s aktualnim gospodarskim, financijskim i socijalnim prilikama u Hrvatskoj i procjenama u pogledu daljnjih kretanja.

U izjavi članovi Misije MMF-a konstatiraju da se privatna ulaganja i dalje smanjuju, budući da kompanije još muku muče s visokom razinom duga. No, dodaju da su vidljivi i pozitivni pomaci u osobnoj potrošnji, raste profitabilnost korporativnog sektora, čak i javnih poduzeća, dok ohrabrujući podaci o rastu izvoza i izravnih stranih ulaganja govore o konačnom napretku u okretanju gospodarstva s proizvodnje za unutarnje tržište, na međunarodno razmjenjive proizvode.

Doda li se tome povoljno vanjsko okruženje, odnosno niske cijene energenata, jačanje gospodarstva eurozone te visoka likvidnost domaćeg i međunarodnog financijskog tržišta, MMF prognozira realni rast hrvatskog BDP-a za oko 0,5 posto u 2015., što bi značilo rast aktivnosti prvi puta u sedam godina. Nakon toga trebao bi uslijediti postupni oporavak, uz stope rasta u idućim godinama od 1,5 do 2 posto, procjenjuju u MMF-u.

Istodobno upozoravaju na rizike za ostvarivanje tih prognoza, moguće pogoršanje povoljnih uvjeta u okruženju, rast cijena sirovina, jačanje eura a posljedično i kune ili pogoršanje uvjeta financiranja na financijskim tržištima, i to sve uz rizik donošenja popularnih, ali destabilizirajućih političkih odluka u predizbornoj godini.

Stoga su, smatraju u MMF-u, odlučne reforme i dalje od presudne važnosti za poticanje trajnog rasta i za generiranje zapošljavanja, a uključuju jačanje okvira za restrukturiranje duga privatnog sektora kroz sustav predstečajnih nagodbi, poboljšanje sustava upravljanja državnim poduzećima, pa i privatizacija dijela tih poduzeća, sveobuhvatna reforma javne uprave na državnoj i lokalnoj razini, izbjegavanje preklapanja socijalnih prava iz više izvora te daljnje destimuliranje prijevremenog umirovljenja.

Također, u MMF-u smatraju kako bi od značajne pomoći bilo i spajanje zemljišnih knjiga i katastara, a sve u cilju kvalitetne pripreme za modernije oporezivanje imovine, posebice nekretnina, "što je nažalost zaustavljeno".

Fiskalna je konsolidacija imperativ zbog visokog proračunskog deficita i rastućeg javnog duga, ali treba biti postupna kako bi se ograničilo opterećenje za još uvijek slabašno gospodarstvo, naglašavaju iz MMF-a, procjenjujući da će mjerama predviđenim Programom konvergencije proračunski deficit u ovoj godini biti smanjen na 5 do 5,5 posto BDP-a, s lanjskih 5,7 posto BDP-a.

Cjelokupni Program pritom ocjenjuju adekvatnim, iako neke njegove dijelove smatraju "optimističnima", primjerice predviđene iznose dobiti koje država planira povući iz javnih poduzeća te projekcije poreznih prihoda.

U idućim godinama, stoji u izjavi Misije MMF-a, naglasak fiskalne politike trebao bi biti na restrukturiranju rashodne strane proračuna, na način da potrošnja države više doprinosi rastu i zapošljavanju.

Na području monetarne politike, pak, u izjavi Misije MMF-a najviše je pažnje posvećeno teško naplativim i nenaplativnim kreditima te problemima koji nastali nakon iznenadnog skoka tečaja švicarskog franka početkom ove godine.

Iako ističu da, s obzirom na kapitaliziranost banaka, 'loši krediti' ne predstavljaju sistemski rizik za financijsku stabilnost zemlje, navode kako bi trebalo osnovati radnu skupinu sastavljenu od predstavnika poreznih vlasti, računovodstvenih i pravnih stručnjaka, banaka i regulatora, koja bi trebala pronaći i ukloniti prepreke da se takvi krediti otpišu ili prodaju.

Rješenje problema vezanih uz 'švicarac', pak, kažu u MMF-u, treba ograničiti na korisnike kredita koji imaju problem s otplatom svojih domova, a ne na sve korisnike kredita u 'švicarcima', kako bi se izbjegao pritisak na državne devizne rezerve, koje su i u ovom trenutku "skromne", ali i kako bi se izbjegao dojam da je "politizacija problema način za izbjegavanje ispunjavanja ugovornih obveza".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik