Kreditna linija za razvoj infrastrukture

Bez autora
May 06 2015

Fond za razvoj opštinske infrastrukture (MIDF) i Erste banka podržaće razvoj održive infrastrukture u Crnoj Gori kreditnom linijom u iznosu od deset miliona eura, predviđeno je sporazumom potpisanim u Podgorici. Kreditna linija je, kako je saopšteno iz Erste banke, namijenjena opštinama i javnim i privatnim preduzećima koja pružaju komunalne usluge lokalnim samoupravama. Sredstva iz te kreditne linije moći će da se iskoriste za izgradnju nove i modernizaciju postojeće opštinske infrastrukture u manjim opštinama, koje već tradicionalno imaju limitirane kapacitete za održive infrastrukturne projekte i poteškoće prilikom zaduživanja kod komercijalnih banaka u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Kreditna linija za razvoj infrastruktureFond za razvoj opštinske infrastrukture (MIDF) i Erste banka podržaće razvoj održive infrastrukture u Crnoj Gori kreditnom linijom u iznosu od deset miliona eura, predviđeno je sporazumom potpisanim u Podgorici.

Kreditna linija je, kako je saopšteno iz Erste banke, namijenjena opštinama i javnim i privatnim preduzećima koja pružaju komunalne usluge lokalnim samoupravama.

“Sredstva iz te kreditne linije moći će da se iskoriste za izgradnju nove i modernizaciju postojeće opštinske infrastrukture u manjim opštinama, koje već tradicionalno imaju limitirane kapacitete za održive infrastrukturne projekte i poteškoće prilikom zaduživanja kod komercijalnih banaka u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Rukovodilac projekta MIDF-a, Peter Molders, saopštio je da u MIDF-u vjeruju da postoji velika potražnja za razvojem lokalne infrastrukture, ali finansijsko tržište u zemlji još nije iskoristilo puni potencijal tog sektora.

“Ponosni smo što možemo da najavimo ovu sjajnu priliku za razvoj opštinske infrastrukture. Upravo preko ovako inovativnih načina finansiranja koji se ostvaruju u saradnji sa MIDF-om nastojimo da premostimo finansijski jaz u opštinskoj infrastrukturi u Crnoj Gori i u tom smislu obezbijedimo finansijsku podršku”, rekao je Molders.

Glavni izvršni direktor Erste banke, Aleksa Lukić, kazao je da banka cijeni uspostavljanje saradnje s MIDF-om za koju je, kako je rekao, uvjeren da će biti značajan doprinos finansiranju infrastrukturnih projekata na lokalnom nivou.

“Očekujem da crnogorske opštine prepoznaju kvalitet ponude i u što većem broju kandiduju održive projekte. Erste banka se već puno puta do sada dokazala kao pouzdan i dugoročan partner koji na različite načine podržava razvoj Crne Gore, a to će nastaviti da čini i ubuduće”, dodao je Lukić.

MIDF je investicioni fond, koji je osnovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Njemačka razvojna banke (KfW), uz pomoć vlada Njemačke, Švajcarske i Austrije, u cilju stimulisanja rasta tržišta kada je u pitanju opštinsko finansiranje kao i postizanje dugoročne održivosti usluga koje pružaju opštine na zapadnom Balkanu.

“Raspolaže sa ukupnom sumom od 100 miliona eura. U skladu sa budućom strategijom, aktivnostima Fonda će pored Crne Gore biti obuhvaćene Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH), Makedonija, Kosovo i Albanija”, precizirano je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik