Hrvatska je 33. turistička zemlja na svijetu

Bez autora
May 06 2015

Kad je riječ o konkurentnosti putovanja i turizma, Hrvatska je na 33. mjestu, prema novom izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o konkurentnosti putovanja i turizma, u konkurenciji 141 zemlje. Objavilo je to Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), ističući da je Hrvatska i dalje među turistički najkonkurentnijim zemljama svijeta. Hrvatska je za dva mjesta poboljšala poziciju u odnosu na prošla izvješća, ali je teško napraviti usporedbu, jer je kod novog izvješća primijenjena nova metodologija, kažu u NVK. Hrvatski turizam jedan je od najkonkurentnijih sektora hrvatskog gospodarstva, što potvrđuje i najnovije istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma, i to je dobra vijest. Iako je opterećen brojnim preprekama i opterećenjima, kao i ostatak našeg gospodarstva, hrvatski turistički sektor zauzima visoko 33. mjesto između 141 zemlje svijeta. To potvrđuje opravdanost daljnjeg ulaganja i razvitka turizma kao ključne strateške grane hrvatskog gospodarstva, rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Hrvatska je 33. turistička zemlja na svijetuKad je riječ o konkurentnosti putovanja i turizma, Hrvatska je na 33. mjestu, prema novom izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o konkurentnosti putovanja i turizma, u konkurenciji 141 zemlje. Objavilo je to Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), ističući da je Hrvatska i dalje među turistički najkonkurentnijim zemljama svijeta.

Hrvatska je za dva mjesta poboljšala poziciju u odnosu na prošla izvješća, ali je teško napraviti usporedbu, jer je kod novog izvješća primijenjena nova metodologija, kažu u NVK.

Hrvatski turizam jedan je od najkonkurentnijih sektora hrvatskog gospodarstva, što potvrđuje i najnovije istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma, i to je dobra vijest. Iako je opterećen brojnim preprekama i opterećenjima, kao i ostatak našeg gospodarstva, hrvatski turistički sektor zauzima visoko 33. mjesto između 141 zemlje svijeta. To potvrđuje opravdanost daljnjeg ulaganja i razvitka turizma kao ključne strateške grane hrvatskog gospodarstva, rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Indeks turističke konkurentnosti mjeri uspješnost pojedine zemlje u sektoru putovanja i turizma,. Podijeljen je u četiri kategorije: podržavajuće okruženje, podržavajuće politike i uvjeti za putovanja i turizam, infrastruktura te prirodna i kulturna bogatstva. Indeks se sastoji od ukupno 14 stupova, od kojih je Hrvatska pozitivno ocijenjena u stupovima infrastrukture turističkih usluga (6. pozicija), zdravlja i higijene (18.), međunarodne otvorenosti (19.) i zaštite i sigurnosti (28. pozicija).

Najlošije je ocijenjen stup poslovnog okruženja (125. pozicija), cjenovna konkurentnost (101.) i prioritetnost sektora turizma i putovanja (74.). To je odraz loših pozicija koje se odnose na utjecaj poreza na poticaje za rad (139.), utjecaj poreza na poticaje za ulaganje (139.), utjecaj propisa na izravna strana ulaganja (137.), efikasnost regulatornog okvira u pobijanju propisa (135.) i rješavanju sporova (132.) te troškovi građevinskih dozvola (132.). Nadalje obrazovanje zaposlenika (128.) te praksa zapošljavanja i otpuštanja (126.) predstavljaju područja koja treba poboljšati, napominju iz NVK-a.

Najkonkurentnije turističke zemlje su Španjolska, Francuska, Njemačka, SAD, Velika Britanija, Švicarska, Austrija, Italija, Japan i Kanada, pokazuje izvješće Foruma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik