Banjaluka: Otvoreno 225 malih preduzeća

Bez autora
May 07 2015

Gradska uprava je od početka 2015. godine izdala 225 odobrenja za rad privatnih preduzeća, dok je u istom periodu ključ u bravu stavilo 198 malih firmi. Prema podacima Odjeljenja za privredu, ista situacija je bila i u 2014. godini kada je registrovano 813 malih preduzeća, a za 568 je utvrđen prestanak obavljanja djelatnosti.U skladu sa Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, pod imenom samostalni preduzetnik mogu se registrovati sve preduzetničke djelatnosti: trgovinska, ugostiteljska, zanatska i druge, objasnili su u ovom odjeljenju.

Banjaluka: Otvoreno 225 malih preduzećaGradska uprava je od početka 2015. godine izdala 225 odobrenja za rad privatnih preduzeća, dok je u istom periodu ključ u bravu stavilo 198 malih firmi.

Prema podacima Odjeljenja za privredu, ista situacija je bila i u 2014. godini kada je registrovano 813 malih preduzeća, a za 568 je utvrđen prestanak obavljanja djelatnosti.

- U skladu sa Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, pod imenom samostalni preduzetnik mogu se registrovati sve preduzetničke djelatnosti: trgovinska, ugostiteljska, zanatska i druge - objasnili su u ovom odjeljenju.

Istakli su da su analizirajući podatke iz 2014. godine, odnosno njihove djelatnosti, utvrdili da je povećan broj registrovanih preduzetnika iz oblasti zanatskih usluga.

- U 2015. godini se ne može izdvojiti nijedna djelatnost, jer su procenti zastupljenosti svih oblasti gotovo identični - dodali su u ovom odjeljenju.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regiona Banjaluka Bogdan Marjanović je rekao da u gradu ima oko 480 prodavnica prehrambenih proizvoda.

- Taj broj varira. Pošto su sve djelatnosti svrstane u jednu grupu samostalnih preduzetnika, teško je doći do podataka koliko je novih prodavnica otvoreno ili zatvoreno. Ipak, skoro svaki dan bude zatvorena jedna prodavnica, a prošle godine ključ u bravu je stavilo od 70 do 90 prodavnica - kazao je Marjanović.

Istakao je da su prva četiri mjeseca ove godine bila finansijski veoma loša u poređenju sa istim periodom lani.

- Kupovna moć stanovništva je manja, a time su i manji pazari trgovaca. Uzimaju samo ono najpotrebnije: hljeb, mlijeko, tjestenina, riža... Isto tako, ovog proljeća voće i povrće je bilo jako skupo i nije bilo mnogo kupaca ovih proizvoda - rekao je Marjanović.

Oznaka

Po Zakonu o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti tokom 2014. iz registra preduzetnika izbrisano je 670 preduzetnika. Ovim zakonom je predviđeno da svi privatnici imaju jedinstvenu oznaku djelatnosti - samostalni preduzetnik (SP), koja će zamijeniti dosadašnje oznake samostalna trgovačka radnja (STR) i samostalna ugostiteljska radnja (SUR) i slično.

Ugostitelji

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić je rekao da je u gradu registrovano oko 1.000 ugostiteljskih objekata.

- Godišnje se vjerovatno više otvori nego zatvori, ali ne traju dugo, a i često im se mijenjaju i vlasnici. Vrlo je malo kafića i restorana u gradu sa dugom tradicijom, na prste jedne ruke se mogu izbrojati, a to znači da su na istom mjestu i sa istim vlasnikom duže od 20 godina - rekao je Tatić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik