Postignut sporazum o okončanju prve revizije aranžmana sa MMF-om

Bez autora
May 11 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i predstavnik Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Zuzana Murgasova saopštili su danas da su ova finansijska institucija i Vlada Srbije postigli sporazum o okončanju prve revizije stend-baj aranžmana koji je odobren našoj zemlji.Murgasova je na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić i predstavnik Misije MMF-a Kim Daehang, objasnila da je sa Vladom Srbije postignut sporazum na nivou tima, koji sada treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor MMF-a kako bi se okončala prva revizija sporazuma.

Postignut sporazum o okončanju prve revizije aranžmana sa MMF-omMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i predstavnik Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Zuzana Murgasova saopštili su danas da su ova finansijska institucija i Vlada Srbije postigli sporazum o okončanju prve revizije stend-baj aranžmana koji je odobren našoj zemlji.

Murgasova je na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić i predstavnik Misije MMF-a Kim Daehang, objasnila da je sa Vladom Srbije postignut sporazum na nivou tima, koji sada treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor MMF-a kako bi se okončala prva revizija sporazuma.

Srbiji će na raspolaganju biti 146 miliona evra, precizirala je ona i ukazala na to da je Vlada Srbije najavila da ne namerava da povlači sredstva iz stend-baj aranžmana.

Murgasova je ocenila da je ekonomska perspektiva u Srbiji u određenoj meri poboljšana, i konstatovala da je nepokolebljiva primena zdravih ekonomskih politika i reformi od ključne važnosti za postizanje privrednog rasta.

Prema njenim rečima, fiskalni rezultati u prvom kvartalu ove godine u skladu su sa ciljevima predviđenim programom, pri čemu je većina mera fiskalne konsolidacije sprovedena u skladu sa budžetom za 2015. godinu.

Vujović je saopštio da će odluka o poskupljenju cene struje biti doneta početkom juna, zajedno sa programom restrukturiranja "Elektroprivrede Srbije" (EPS).

Ekonomski rečeno, trebalo bi povećati cenu struje odmah, ali želimo da nađemo put da omogućimo i zaštitu stanovništva i funkcionisanje EPS-a, objasnio je on i dodao da Vlada želi da odloži povećanje cene struje zato što svaki dan odlaganja znači mnogo građanima.

Ministar je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja godine imati pozitivan privredni rast, uz ocenu da se fiskalna konsolidacija do sada uspešno sprovodi.

Prema njegovim rečima, promenjene su projekcije rasta sa minus 0,5 na nula, što otvara prostor za relaksaciju monetarne situacije, finansijski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Vujović je naveo da MMF podržava program Vlade Srbije koji je planiran, uz podsećanje na to da je na kraju prvog kvartala deficit države iznosio ispod dva odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik