EU podržava osnivanje Investicionog fonda u BiH

Bez autora
May 12 2015

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije pozdravljaju odluku Vijeća ministara BiH o osnivanju Investicionog komiteta u BiH, u skladu s nedavnim preporukama EU i Programom povezivanja zapadnog Balkana.Evropska unija planira u narednih pet godina uložiti milijardu eura kroz tehničke pripreme i sufinansiranje razvoja i povezivanja transportne i energetske infrastrukture na području zapadnog Balkana, što će dovesti do bolje integracije ovog regiona sa ostalim zemljama članicama EU.

EU podržava osnivanje Investicionog fonda u BiHDelegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije pozdravljaju odluku Vijeća ministara BiH o osnivanju Investicionog komiteta u BiH, u skladu s nedavnim preporukama EU i Programom povezivanja zapadnog Balkana.

Evropska unija planira u narednih pet godina uložiti milijardu eura kroz tehničke pripreme i sufinansiranje razvoja i povezivanja transportne i energetske infrastrukture na području zapadnog Balkana, što će dovesti do bolje integracije ovog regiona sa ostalim zemljama članicama EU.

Sredstva iz EU bi trebalo da podstaknu značajna kreditiranja međunarodnih finansijskih institucija, a ovaj Investicioni komitet predstavlja prvi važan korak BiH prema korištenju tih finansijkih sredstava.

Kako su istaknuli iz Delegacije EU u BiH, kad bude operativan, Investicioni komitet će okupiti sva relevantna ministarstva i finansijske partnere koji će zajedno pažljivo utvrditi prioritete i istražiti sve moguće izvore finansiranja.

Investicioni komitet će trebati za svaki sektor utvrditi "jedinstvene projektne baze", tačnije mehanizam za detaljno planiranje i finansiranje, koji će obuhvatati i najrelevantnije investicione projekte u zemlji.

Ovi mehanizmi moraju odražavati ukupne potrebe zemlje, a naročito osnovnu transportnu mrežu regije, uzimajući u obzir i sposobnost države da sama snosi dio ovih troškova.

Uz ovaj prvi važan korak, Delegacija EU snažno podstiče bh. vlasti da udvostuče svoje napore u sačinjavanju neophodnih kredibilnih strategija u različitim sektorima kao i "jedinstvenih projektnih baza", kao i donošenje regulatornog okvira u skladu sa zahtjevima EU, kako bi država što prije dobila pristup ovim sredstvima.

- Premda je ovo dobra prilika da BiH značajno unaprijedi sektore transporta i energije, ona takođe otvara mogućnost pomoći u drugim sektorima kojima je potrebno značajno ulaganje i stvaranje mehanizama upravljanja projektima - pojašnjavaju iz Delegacije EU.

Ova značajna pomoć koju pruža EU mora biti praćena striktnim određivanjem prioriteta u BiH, što može dovesti do povećane konkurentnosti, ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i stvarnog poboljšanja kvaliteta života građana BiH.

Kao takav, Program povezivanja je u potpunosti komplementaran sa Sporazumom za rast i zapošljavanje, na čiju provedbu su se obavezale vlasti BiH, saopćili su danas iz Delegacije EU u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik