Devizne rezerve NBS u aprilu 10,533 milijardi evra

Bez autora
May 12 2015

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 10,533 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 317 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.Kako je saopšteno iz NBS, najveći devizni priliv u aprilu, u neto iznosu od 110,0 miliona evra, ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu. Pored toga, veći priliv je ostvaren po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 88,1 milion evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 41,4 miliona evra.

Devizne rezerve NBS u aprilu 10,533 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila iznosile 10,533 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 317 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako je saopšteno iz NBS, najveći devizni priliv u aprilu, u neto iznosu od 110,0 miliona evra, ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu. Pored toga, veći priliv je ostvaren po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 88,1 milion evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 41,4 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 71,9 miliona evra. Uz to, veći odliv je realizovan po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 56,9 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 32,8 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stendbaj aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve na kraju aprila iznosile su 8,370 milijardi evra i predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Aprilski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 628,7 miliona evra i bio je za 133,7 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,101 milijardi evra.

Dinar je u aprilu nominalno aprecirao u odnosu na evro za 0,1%, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 140 miliona evra i prodajom 30 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, dodaje se u saopštenju NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik