Rok 15. maj - Porez na platu veću od 133.575,91 dinar

Bez autora
May 12 2015

Građani koji su u prošloj godini primali više od 133.575,91 dinar mesečno do 15. maja mogu da podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak.Poresku prijavu moraju da podnesu svi građani koji su u 2014. godini imali dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade isplaćene u Srbiji. Porez koji ih u tom slučaju čeka iznosi deset odsto. U slučaju da su imali više od šest prosečnih godišnjih zarada u Srbiji moraju da računaju na namet od 15 odsto.

Rok 15. maj - Porez na platu veću od 133.575,91 dinarGrađani koji su u prošloj godini primali više od 133.575,91 dinar mesečno do 15. maja mogu da podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak.

Poresku prijavu moraju da podnesu svi građani koji su u 2014. godini imali dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade isplaćene u Srbiji. Porez koji ih u tom slučaju čeka iznosi deset odsto. U slučaju da su imali više od šest prosečnih godišnjih zarada u Srbiji moraju da računaju na namet od 15 odsto.

I ovoga puta dobro plaćeni u Srbiji moći će da računaju na odbitke. Tako odbitak za poreskog obveznika iznosi 294.845 dinara, a za svakog izdržavanog člana porodice po 110.567 dinara.

Tako, na primer, onaj ko je u prošloj godini zaradio tri miliona dinara (bruto, odnosno pre plaćanja poreza i doprinosa), a ima, recimo, jedno dete, može da računa da će mu osnovica za obračun biti niža za 405.412 dinara pa će platiti godišnji porez od 259.458 dinara.

Sama činjenica da ste porez prijavili ne podrazumeva i da ćete ga platiti. Prijave proveravaju poreznici, nakon čega na adrese građana stižu rešenja na utvrđeni iznos. Po prijemu tog rešenja, porez se mora platiti u roku od dve nedelje.

U slučaju da podnese poresku prijavu, a zaradio je preko utvrđenog limita, građanin rizikuje visoke kazne, a koje su uvedene izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji prošlog leta. Prema odredbama tog zakona, čak i u slučaju da je deo poreza plaćen, ali nije isplaćen u celosti, građanin može biti kažnjen sa minimum 50.000 dinara ili polovinu iznosa utvrđenog poreza.

Moguće je i podnošenje krivične prijave, zbog utaje poreza. Godišnje se u budžet po osnovu naplaćenih kazni za neprijavljen porez na dohodak unese u proseku oko četiri milijarde dinara.

Među dinarskim milionerima, koji su prošle godine dodatno oporezovani, bilo je više od 2.000 inženjera, nešto manje ekonomista, gotovo hiljadu univerzitetskih profesora, jedan broj pravnika i lekara, ali i 40 njih koji su naveli da su nezaposleni.

Interesantno je da se broj prijavljenih dinarskih milionera iz godine u godinu umanjuje.

Prijava uz elektronski potpis

Poreska prijava podnosi se isključivo elektronskim putem, korišćenjem obrasca objavljenog na sajtu Poreske uprave Srbije. Krajnji rok za podnošenje ovog zahteva je 15. maj.

Naravno, za podnošenje prijave elektronskim putem potreban je i elektronski potpis. Elektronske sertifikate u Srbiji izdaju MUP, Pošte, Privredna komora Srbije i „Halcom CA”, na lični zahtev.

Uslov je da korisnik ima instaliran drajver za čitač smart kartica ili takozvani USB token.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik