Jedna regija, jedna ekonomija

Bez autora
May 13 2015

Šesta međunarodna konferencija "Sarajevo Business Forum", koja je počela danas, a završava se sutra, pod motom "Jedna regija, jedan ekonomija", okupila je ove godine više od 900 učesnika iz cijelog svijeta, a oko 300 akreditiranih novinara prati ovaj skup.Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI), koji je, pored Islamske razvojne banke, organizator ovog biznis foruma, rekao je da je interesovanje za ovaj forum 50 posto veće, što je odličan pokazatelj da je ovakav jedan događaj potreban BiH, ali i regionu.

Jedna regija, jedna ekonomijaŠesta međunarodna konferencija "Sarajevo Business Forum", koja je počela danas, a završava se sutra, pod motom "Jedna regija, jedan ekonomija", okupila je ove godine više od 900 učesnika iz cijelog svijeta, a oko 300 akreditiranih novinara prati ovaj skup.

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI), koji je, pored Islamske razvojne banke,  organizator ovog biznis foruma, rekao je da je interesovanje za ovaj forum 50 posto veće, što je  odličan pokazatelj da  je ovakav jedan događaj potreban BiH, ali i regionu.

Ove godine fokus je na promovisanju potencijala regiona, uključujući ekonomiju, turizam i sigurnost. Bukvić je poručio gostima, među kojima su privrednici iz brojnih zemalja svijeta, da ne odu iz Sarajeva i BiH, a da ne uspostave nova partnerstva, poznanstva i prijatelje.

Jedan od pokretača ideje o "Sarajevo Business Forumu"  Haris Silajdžić poručio je kako će sinergija i dobro vodstvo regiona pomoći razvoju istog.

"Prošle godine dotakli smo se vrlo važne teme - istraživanje i inovacije vrlo su važni za razvoj zemalja u okruženju. Naše države mogu biti važan dio u globalnoj ekonomiji, ali bez inovacija ostat ćemo iza svih. Regionalna saradnja je nešto što podržavam, ali prvo pokušajmo zadržati umove u BiH i regionu", rekao je Silajdžić.

Direktor Islamske razvojne banke IDB Ahmad Mohamed Ali al Madani rekao je da su prije pet godina sanjali  kako SBF može imati ulogu slike nove budućnosti države i regije koja je izašla iz konflikta.

"Bio je to san o stvaranju ekonomskog raja. Mislim da polako ostvarujemo taj san", rekao je Al Madani.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, takođe jedan od učesnika "Sarajevo Business Foruma", rekao je danas da je najbolje stvoriti poslovno okruženje bez granica za sve ljude u regionu, jer je trgovinska razmjena zemalja u regionu oko 30 odsto, ali se može unaprijediti, uz određeni politički preduslov.

"Stojim pred vama kao ponosni Srbin koji će učiniti sve kako bi unaprijedio saradnju sa BiH", rekao je Vučić i dodao da je njegov prijedlog da političke vođe u BiH vode strateške dugoročne dijaloge sa Srbijom kako bi ostvarili najbolje moguće i ekonomsko i poslovno okruženje.

Naglasio je da BiH i Srbija mogu kao ujedinjeno tržište privući mnogo više investitora i ljudi iz islamskih i zapadnih zemalja, te zemalja širom svijeta.

"Nama je neophodno da preuzmemo odgovornost i da se pobrinemo za svoju budućnost, a ne da pustimo druge da nam kažu šta je dobro, a šta loše", rekao je Vučić, naglasivši da je spreman da govori o svim teškim temama i da je spreman razmišljati o zajedničkoj budućnosti.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da SBF okuplja političke lidere, zvaničnike vlada, poslovne lidere te ključne investitore iz cijelog svijeta kako bi razgovarali i ocjenjivali nove prilike za ulaganje u ovu regiju. Podvukao je da zemlje regiona samo zajedno mogu privući pažnju i biti atraktivne za ozbiljne ulagače.

Dodaje da regija može ponuditi svoje privredne potencijale, kao i sektor turizma i obrazovanja kako bi postala prepoznatljiva.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća minsitara BiH, naglasio je da BiH ima dobar geostrateški položaj, kvalitetne prirodne resurse, edukovanu radnu snagu, razvijen bankarski sektor i stabilan kurs, mogućnost razvoja preduzetništva kroz mala i srednja preduzeća. Ističe da BiH ima i velike potencijale u sektoru turizma, ali da je stepen iskorištenosti ovih resursa nedovoljan i nije stavljen u punu funkciju održivog razvoja BiH. Naglašava da se novi saziv Vijeća  ministara posvetio kreiranju vizija razvoja sa ciljem da se unaprijedi poslovni ambijent i poveća konkurentnost ekonomije BiH.

"Mi smo se opredijelili za sistemske reforme koje će od BiH stvoriti ekonomski, politički i socijalno jaku i stabilnu zemlju", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je uputio otvoren poziv domaćim, a posebno stranim ulagačima da izaberu BiH kao buduću destinaciju za svoje investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik