U prva četiri mjeseca 523 miliona KM budžetskih prihoda

Bez autora
May 13 2015

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je za prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno 523 miliona KM budžetskih prihoda, a da je u istom periodu vraćeno 90 miliona KM duga više nego što je u istom periodu zaduženo.Tegeltija je naglasio da su, u poređenju sa prošlom godinom, direktni budžetski prihodi na istom nivou, indirektni porezi su nešto veći, dok su neporeski prihodi neznatno manji u odnosu na prošlogodišnje. Prema njegovim riječima, znatno niže u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu jeste kreditno zaduženje za budžet Republike Srpske.

U prva četiri mjeseca 523 miliona KM budžetskih prihodaMinistar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je za prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno 523 miliona KM budžetskih prihoda, a da je u istom periodu vraćeno 90 miliona KM duga više nego što je u istom periodu zaduženo.

Tegeltija je naglasio da su, u poređenju sa prošlom godinom, direktni budžetski prihodi na istom nivou, indirektni porezi su nešto veći, dok su neporeski prihodi neznatno manji u odnosu na prošlogodišnje.

Prema njegovim riječima, znatno niže u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu jeste kreditno zaduženje za budžet Republike Srpske.

On je dodao da se u 2014. godini Srpska kratkoročno zadužila po osnovu trezorskih zapisa u iznosu od 49.368.000 KM, dugoročno se zadužila za 60 miliona KM i to u martu i po osnovu emisije obveznica.

"U istom periodu iz budžeta smo platili 65 miliona kratkoročnog duga i 133 miliona KM dugoročnog duga, što znači da smo za prva četiri mjeseca ove godine vratili 90 miliona KM obaveza nastalih u različitim vremenskim periodima po različitim osnovama više nego što se zadužila", naveo je Tegeltija.

On je naglasio da je budžetom za 2015. godinu predviđen primarni suficit od 32 miliona KM što znači da se toliko novca više vrati nego što se zaduži, a što je Srpska uradila za prva četiri mjeseca.

"Razlog što je ovolika razlika između zaduživanja i finansiranja jeste što Republika Srpska želi da napravi aranžman sa MMF-om i obezbijedi značajno jeftinija finansijska sredstva", istakao je Tegeltija.

Ministar finansija rekao je da je razlog kašnjenja u isplati naknada za prevoz prema prosvjetnim radnicima, to što su budžetom planirana manja sredstva nego što su im potrebe.

Tegeltija je rekao da ne postoji razlog za bojazan kod privrednika zbog zakona o porezu na dobit, ističući da zakon u svim svojim elementima ide u korist pivrednih subjekata.

On je dodao da će prije upućivanja zakona u proceduru dodatno biti definisana visina naknadno odobrenih rabata, a što će biti urađeno sa Privrednom komorom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik