Grčke banke ostaju u Srbiji

Bez autora
May 14 2015

Grčke banke koje rade u Srbiji i pored krize koje vlada u njihovoj zemlji neće se povlačiti, niti će iznositi kapital. Takođe, zadržaće postojeću kreditnu aktivnost. To ističu bankari iz ove države, koji već 12 godina uspešno posluju u našoj zemlji. Od 29 naših banaka, četiri su vlasništvo Grčke, Alfa, Vojvođanska i Pireus, koje zauzimaju oko 15 odsto ukupnog bankarskog tržišta i zapošljavaju gotovo 5.000 službenika. Eurobanka je vladin zastupnik za isplatu stare devizne štednje. Banke u grčkom vlasništvu koje rade u Srbiji su nezavisna pravna lica koja posluju u skladu sa zakonima naše zemlje. Zajedno čine 14 odsto aktive bankarskog sektora, imaju zadovoljavajuće vrednosti pokazatelja adekvatnosti kapitala i nisu ispoljile probleme sa likvidnošću, navodi Narodna banaka Srbije.

Grčke banke ostaju u SrbijiGrčke banke koje rade u Srbiji i pored krize koje vlada u njihovoj zemlji neće se povlačiti, niti će iznositi kapital. Takođe, zadržaće postojeću kreditnu aktivnost. To ističu bankari iz ove države, koji već 12 godina uspešno posluju u našoj zemlji.

Od 29 naših banaka, četiri su vlasništvo Grčke, Alfa, Vojvođanska i Pireus, koje zauzimaju oko 15 odsto ukupnog bankarskog tržišta i zapošljavaju gotovo 5.000 službenika. Eurobanka je vladin zastupnik za isplatu stare devizne štednje.

- Banke u grčkom vlasništvu koje rade u Srbiji su nezavisna pravna lica koja posluju u skladu sa zakonima naše zemlje. Zajedno čine 14 odsto aktive bankarskog sektora, imaju zadovoljavajuće vrednosti pokazatelja adekvatnosti kapitala i nisu ispoljile probleme sa likvidnošću - navodi Narodna banaka Srbije.

Uloga Narodne banke Srbije je da, obavljajući svoju nadzornu funkciju, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, obezbedi zaštitu interesa deponenata i stabilnost finansijskog sistema u celini. Tokom prethodnih godina, usled nepovoljnih okolnosti u finansijskom sektoru Grčke, NBS je pojačano pratila poslovanje četiri banke koje su u grčkom vlasništvu, a naročito njihovu likvidnost i odnose sa matičnim grupama. Kako nije primećen negativan uticaj dešavanja u njihovoj matičnoj zemlji na njihov rad, samim tim ne postoji ni potreba za uvođenjem posebnih mera kojima bi se ograničilo poslovanja banaka u grčkom vlasništvu.

- I u narednom periodu NBS će nastaviti da prati banke u grčkom vlasništvu i u slučaju potrebe, preduzeće mere iz svoje nadležnosti, radi sprečavanja potencijalnih negativnih uticaja na bankarski sektor Republike Srbije - ističe naša centralna banka.

Pireus banka u Srbiji, kako navode u ovoj banci, posluje kao nezavisno pravno lice i registrovana je kao domaća banka sa stranim ulagačkim kapitalom. Banka je visoko likvidna i solventna, a celokupno njeno poslovanje je u skladu sa propisanim direktivama NBS.

Adekvatnost kapitala Pireus banke je na kraju prvog kvartala 2015. bila iznad 21 odsto, što je daleko iznad propisanih 12 odsto od strane NBS. Novac koji je banka uložila kao kapital ne može se povući i on ostaje u Srbiji kao trajna garancija solventnosti ovdašnjim deponentima, kreditorima i drugim poveriocima.

- Srbija ima vrlo stroge i restriktivne zakone, kao i kontrolu, tako da bez obzira na dešavanja u Grčkoj, naša banka će ovde nastaviti dalje neometano da obavlja svoju delatnost i poslovanje. Stabilnost poslovanja svake banke u Srbiji može da se proveri kod NBS, u čijoj je nadležnosti monitoring i kontrola poslovanja banaka - ističu u Pireusu.

- Da podsetimo da je Zakonom o osiguranju bankarskih depozita osigurana svaka pojedinačna štednja u iznosu do 50.000 evra.

Dobit Vojvođanske 1,3 miliona evra

Vojvođanska banka je tokom 2014. zabeležila neto dobit od 1,3 miliona evra. Ova banka se može pohvaliti poslovnim rezultatima koji su lane iznosili 7,2 miliona evra, sto odsto više nego 2013. Neto prihod po osnovu kamate je zabeležio rast od 21 odsto, dostigavši 39,3 miliona evra.

- U ovim otežanim ekonomskim uslovima, Vojvođanska banka je ostvarila održivi rast prihoda i povećanje depozita za 11 odsto, čime ostvarujemo jaku bazu depozita - izjavio je Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

- Tokom ove godine poseban akcenat stavili smo na kreditiranje malih i srednjih preduzeća i poslovanje sa stanovništvom. Naš cilj je da klijenti budu zadovoljni, da im omogućimo bolje uslove, niže kamatne stope, manje troškove i više novih proizvoda.

Bez ikakvih promena

- Da sutra neko pritisne dugme i Grčka prestane da postoji, Vojvođanska banka nastaviće da posluje u Srbiji, jer je ona srpska banka sa stranim kapitalom i posluje prema vašim zakonima - kaže Marinos Vatis, predsednik IO Vojvođanske banke. - Ovde smo dosta uložili i nastavićemo da poslujemo kao i do sada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik