EBRD: Crnogorski BDP ove godine raste 3%

Bez autora
May 14 2015

Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje da ekonomija Crne Gore, koja je porasla za razočaravajućih 1,5 odsto u 2014., dostigne rast od oko tri odsto u 2015. i 3,7 odsto sljedeće godine. Takođe, kako se navodi u izvještaju, očekuje se da Crna Gora ima velike benefite od projekta autoputa koji je u najvećem dijelu finansiran od strane Kineza i od oživljavanja prihoda od turizma. Kada su posrijedi ostale zemlje regiona, makedonska ekonomija nastavlja da raste najbržim tempom. Očekuje se da BDP poraste za 3,5 odsto u ovoj godini i još 3,7 odsto u 2016. Rizici uglavnom potiču od unutrašnjih političkih sporova. EBRD navodi da je makroekonomski učinak Albanije imao koristi od aranžmana sa MMF-om u 2015.

EBRD: Crnogorski BDP ove godine raste 3%Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje da ekonomija Crne Gore, koja je porasla za razočaravajućih 1,5 odsto u 2014., dostigne rast od oko tri odsto u 2015. i 3,7 odsto sljedeće godine.

Takođe, kako se navodi u izvještaju, očekuje se da Crna Gora ima velike benefite od projekta autoputa koji je u najvećem dijelu finansiran od strane Kineza i od oživljavanja prihoda od turizma.

Kada su posrijedi ostale zemlje regiona, makedonska ekonomija nastavlja da raste najbržim tempom.

Očekuje se da BDP poraste za 3,5 odsto u ovoj godini i još 3,7 odsto u 2016. Rizici uglavnom potiču od unutrašnjih političkih sporova.

EBRD navodi da je makroekonomski učinak Albanije imao koristi od aranžmana sa MMF-om u 2015.

Međutim, teške poplave koje su zemlju pogodile ranije ove godine, visoki nivo problematičnih kredita i negativno prelivanje iz grčke ekonomske krize, ostaju ključni rizici, pa EBRD očekuje rast od 3,0 odsto u 2016., nakon 2,5 odsto u 2015. godini.

Uprkos izazovnom ekonomskom okruženju, očekuje se da se rast u Bosni i Hercegovini ubrza u 2015. godini, sa 2,5 odsto. Dalji rast od 3,0 odsto se predviđa za sljedeću godinu sa planiranim velikim projektima u sektoru saobraćaja i energetike i pozitivnijim izgledima za eurozonu i region, koji će biti glavni pokretači rasta.

Velika nezgoda u elektroprivredi i političke nesigurnosti su uticale na ekonomsku situaciju na Kosovu u 2014.

Izgledi za 2015. su nešto bolji, navodi EBRD, s obzirom da je politička neizvjesnost koja je dominirala tokom prošle godine, riješena.

Međutim, povjerenje i investicije su i dalje dosta prigušene.

Kao rezultat toga, EBRD je revidirao naniže svoju prognozu za 2015. na 2,5 odsto, sa 3,5 odsto u januaru, pa se rast od 3,5 odsto predviđa za 2016. godinu.

Uprkos izazovnim ekonomskim uslovima poslije velikih poplava i nedavno sprovedenih mjera štednje u okviru programa MMF-a, Srbija će vjerovatno imati skroman oporavak od 0,3 odsto u 2015. godini, nakon recesije u 2014.

Međutim, rast kredita i dalje može biti suspregnut zbog visokog nivoa nekvalitetnih kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik