Osniva se Fond zemalja zapadnog Balkana

Bez autora
May 14 2015

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o osnivanju fonda zemalja zapadnog Balkana, čiji će prioritetni zadatak biti finansiranje ključnih infrastrukturnih i energetskih regionalnih projekata, koji su ranije najavljeni u okviru novog pristupa EU prema zapadnom Balkanu.Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da su sve zemlje zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, zauzele pozitivan stav o pristupanju ovom fondu. Fond će imati status međunarodne finansijske organizacije sa sjedištem u Tirani.

Osniva se Fond zemalja zapadnog BalkanaSavjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o osnivanju fonda zemalja zapadnog Balkana, čiji će prioritetni zadatak biti finansiranje ključnih infrastrukturnih i energetskih regionalnih projekata, koji su ranije najavljeni u okviru novog pristupa EU prema zapadnom Balkanu.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da su sve zemlje zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, zauzele pozitivan stav o pristupanju ovom fondu.

Fond će imati status međunarodne finansijske organizacije sa sjedištem u Tirani.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji mosta preko Drine sa pratećim putnim objektima na lokaciji Ljubovija - Bratunac, kojim se unapređuje bilateralna saradnja.

Prema Sporazumu, cijenu za izradu projektne dokumentacije, izgradnju mosta, troškove stručnog nadzora nad izvođenjem radova i uređenja riječnog korita na području mosta finansiraće Srbija, koja će provesti i postupke za realizaciju ovog projekta.

Savjet ministara BiH dostaviće Predsjedništvu BiH Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Albanije, BiH, Hrvatske i Crne Gore koji se odnosi na podršku i saradnju prilikom realizacije Jadransko-jonskog autoputa.

Prethodno je Savjet ministara BiH usvojio Izvještaj o aktivnostima na zaključivanju ovog memoranduma.

Na ovaj način potvrđena je spremnost četiri zemlje da zajednički obezbijede podršku za provođenje ovog projekta, uključujući i finansijsku pomoć iz fondova EU Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i drugih relevantnih partnera.

Radi efikasnog provođenja ove inicijative biće osnovan upravni odbor, a direktna komunikacija biće uspostavljena i na nivou ministarstava inostranih poslova i eksperata.

Memorandum stupa na snagu 15 dana od dana potpisivanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik