Prevara i korupcija – lakši put ka postizanju rasta?

Bez autora
May 14 2015

Revizorsko–konsultantska kompanija EY (ranije Ernst&Young) sprovela je istraživanje o rasprostranjenosti prevara, mita i korupcija „Prevara i korupcija – lakši put ka postizanju rasta?”, (EY EMEIAFraudSurvey: Fraudandcorruption – the easyoption for growth?) na teritoriji Evrope, Bliskog Istoka, Indije i Afrike (EMEIA regije).Rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji pojačan pritisak na kompanije da ostvare rast prihoda. Sa ciljem da ostvare povećane prihode, kompanije izlaze na nestabilna tržišta na kojima su prisutni brojni rizici kao što su geopolitička nestabilnost, fluktuacije cena i fluktuacije deviznih kurseva.Kao posledica toga, kompanije i njihovi rukovodioci preduzimaju aktivnosti koje se sa sobom nose visoki rizik.

Prevara i korupcija – lakši put ka postizanju rasta?Revizorsko–konsultantska kompanija EY (ranije Ernst&Young) sprovela je istraživanje o rasprostranjenosti prevara, mita i korupcija „Prevara i korupcija – lakši put ka postizanju rasta?”, (EY EMEIAFraudSurvey: Fraudandcorruption – the easyoption for growth?) na teritoriji Evrope, Bliskog Istoka, Indije i Afrike (EMEIA regije).

Rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji pojačan pritisak na kompanije da ostvare rast prihoda. Sa ciljem da ostvare povećane prihode, kompanije izlaze na nestabilna tržišta na kojima su prisutni brojni rizici kao što su geopolitička nestabilnost, fluktuacije cena i fluktuacije deviznih kurseva. Kao posledica toga, kompanije i njihovi rukovodioci preduzimaju aktivnosti koje se sa sobom nose visoki rizik. Sprovedeno istraživanje obuhvatilo je 3,800 zaposlenih iz 38 zemalja EMEIA regije. Srbija je treću godinu za redom uključena u ovo istraživanje, a u istraživanju je učestvovalo 100 ispitanika iz različitih industrija poslovanja.

Rezultati  istraživanjau EMEIA regijiukazuju na to da približno 33 odsto ispitanika smatra da postoji pritisak na menadžment da ostvari rast kroz širenje poslovanja na rizična tržišta,gde 61 odsto ispitanika percipira visok nivo korupcije u kompanijama.

Istraživanje o rasprostranjenosti prevara, mita i korupcija koje je sprovela kompanija EY, pokazuje da mnoge kompanije i dalje nisu uspostavileprocese za praćenje usklađenosti poslovanja sa zakonskom regulativom.

- 42 odsto ispitanika EMEIA regije tvrdi da njihova kompanija nema antikorupcijsku politiku, ili da oni nisu upoznati s njom
- 36 odsto ispitanika EMEIA regije nije imaloantikorupcijski trening
- 24 odsto ispitanikaEMEIA regije kaže da njihova kompanija nema sistem za otkrivanje informacija o kršenju procesa (uzbunjivanje).

U Srbiji 69 odsto ispitanika smatra da kompanije prikazuju finansijske rezultate boljim nego što jesu

Rezultati istraživanja pokazali su da velika većina ispitanika iz Srbije (84 odsto) veruje da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju, što je znatno više od regionalnog proseka (51 odsto), ali nešto bolje od rezultata zemalja u okruženju koje su učestvovale u istraživanju, tj. Hrvatske i Slovenije. Takođe, upoređivanje sa prošlogodišnjimrezultatima ukazalo je na rastuće nezadovoljstvo, kada je ovakvo mišljenje imalo samo 60 odsto ispitanika u Srbiji.

Rezultati istraživanja pokazali su dau cilju održavanja odnosa sa klijentom ili dobijanja novih poslova 18 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je opravdano nuditi podsticaje poput reprezentacije i gostoprimstva tokom redovnog poslovanja.

Na ove rezultate Stiven Fiš (Stephen Fish) rukovodeći partner kompanije EY u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni&Hercegovini daje sledeći komentar: „Kompanije širom sveta bore se da opstanu i rastu na tržištu koje karakterišu veoma nepovoljni ekonomski uslovi. U takvom okruženju, rast prihoda i etička politika poslovanja ponekad se mogu činiti kao ravnopravni takmičari. Rizici od prevara, mita i korupcije predstavljaju realnost sa kojom se suočavaju kompanije koje su pod velikim pritiskom da postignu rast prihoda. Međutim, rezultati našeg istraživanja pokazali su da poslovanje u zoni između legalnih i ilegalnih radnjipredstavlja loš izbor, jer efektivna usklađenost poslovanja sa zakonskom regulativomi internim politikama nije prepreka rastu, već osnovni uslov održivog uspeha“.

Prema mišljenju 82 odsto ispitanika iz Srbije ekonomski rast je sporiji od očekivanog i to jejedan od ključnih razloga zbog kojeg njihove kompanije ne ostvaruju očekivane rezultate, što je daleko iznad proseka svih ispitanika (58 odsto).

Na pitanje „Da li kompanije u vašoj zemlji često prikazuju finansijske rezultate boljim nego što jesu?“, 69 odsto ispitanika iz Srbije odgovorilo je potvrdno, što jenajviši procenat od svih ispitanika. Rezultati istraživanja ukazuju na to da je neetičko ponašanje u poslovanju često neprimećeno od strane rukovodstva matične kompanije (35 odsto ispitanika iz Srbije), što je takođe iznad proseka svih ispitanika (21 odsto).

Rezultati istraživanja o rasprostranjenosti prevara, mita i korupcija koje je sprovela kompanija EY, pokazali su da 66 odsto ispitanika iz Srbije smatra da su se regulatorni zahtevi u poslednje dve godine povećali u okviru njihovog sektora poslovanja. Sa druge, strane samo 13 odsto smatra da su aktivnosti regulatora imale pozitivan uticaj na etičko ponašanje u poslovanju.

Samo nešto više od polovine ispitanika (52 odsto) potvrdilo je da u njihovim kompanijama postoje politike za sprečavanje mita i korupcije (antikorupcijske politike), dok čak 47 odsto ispitanika nije imalo antikorupcijske obuke. Uz to, samo 44 odsto ispitanika smatra da je više rukovodstvo pokazalo jasnu posvećenost poslovanju u skladu sa antikorupcijskim politikama. Na kraju, 45 odsto ispitanika u Srbiji smatra da postoje jasne mere za kršenjeantikorupcijskih politika u poslovanju, dok samo 31 odsto smatra da su preduzete mere protiv onih koji su iste prekršili.

Dejvid Stalb (David Stulb), globalni lider odeljenja za istraživanje prevara i rešavanje sporova (FraudInvestigation& Dispute Services - FIDS) u kompaniji EY kaže: „Istraživanje koje je kompanija EY sprovela ukazuje na to da 20 odsto zaposlenih veruje da će ih antikorupcijske politike usporiti u razvoju poslovanja. Mi smatramo da to ne bi trebalo da bude tako. Rast natržištima visokog rizika zahteva uspostavljanje odgovarajućih procesa i kontrola. Potrebno je da zaposleni budu edukovani da donose prave odluke u slučaju kada se od njih traži da daju mito ili manipulišu finansijskim izveštajima. Takođe, neophodno je da kompanije imaju uspostavljene odgovarajuće procese i kontrole za nadgledanje poslovnih aktivnosti sa ciljem pravovremene reakcije na ovu vrstu rizika“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik