Šta donose prekookeanski letovi

Bez autora
May 14 2015

Posle parafiranja Sporazuma o uvođenju direktnih avionskih letova sa Sjedinjenim Američkim Državama pokreće se pitanje da li su ti letovi isplativi.Poslednja istraživanja evropske Agencije za vazdušni saobraćaj govore da će se saobraćaj preko Atlantika za 10 godina udvostručiti. Vazdušni saobraćaj doživljava pravu revoluciju u svetu, godišnje se u avionima nađe i do tri milijarde putnika, u svakom trenutku iznad nas na nebu leti 10.000 aviona. Najfrekventnije linije su svakako između Evrope i Amerike.

Šta donose prekookeanski letoviPosle parafiranja Sporazuma o uvođenju direktnih avionskih letova sa Sjedinjenim Američkim Državama pokreće se pitanje da li su ti letovi isplativi. Poslednja istraživanja evropske Agencije za vazdušni saobraćaj govore da će se saobraćaj preko Atlantika za 10 godina udvostručiti.

Vazdušni saobraćaj doživljava pravu revoluciju u svetu, godišnje se u avionima nađe i do tri milijarde putnika, u svakom trenutku iznad nas na nebu leti 10.000 aviona. Najfrekventnije linije su svakako između Evrope i Amerike.

Avio-kompanije u Evropi registrovale su rast tražnje prošle godine od 5,7 odsto, od čega je najveća potražnja baš za kartama preko okeana.

"Konkurencija je pojačana u toj meri da su avio-karte pojeftinile, da sada let do Njujorka ide oko 400 evra i to sa svim taksama. To nikada nije bilo i sada se avio-kompanije bore za poziciju na tržištu", kaže turistički agent Igor Vranešević.

Pored avio-prevoznika, najviše na letovima preko okeana zarađuju i aerodromi, naravno od tranzitnih turista. Naš Aerodrom "Nikola Tesla" pokreće nove građevinske radove baš zbog letova preko okeana.

"Četiri nova avio-mosta u zgradi prilgođena su dugolinijskom avio-saobraćaju. Mi imamo odličnu opremu, ali baš ovim rebalansom smo predvideli najbolju svetsku opremu. Treba da budemo dostojni dugolinijskog saobraćaj", rekao je Saša Vlaisavljević, vršilac dužnosti Aerodroma "Nikola Tesla".

"Er Srbija", deo velike alijanse okupljene oko "Etihada", takođe ima najrealnije šanse da posle 23 godine obnovi letove za Ameriku. Ova mogućnost sadržana je u poslovnoj strategiji kupovine evropskih kompanija od strane "Etihada", ali i u činjenici da oni imaju ono što daje najveći profit danas u saobraćaju.

"Komapnije sa istoka imaju mnogo jeftinije enregente nego zapadne kompanije pa se tu u zadnjih 10 godina promenila slika. Pa, samim tim je i jeftinije letenje", kaže Igor Vranešević.

Da podsetimo, "Etihad" sa svojih 49 odsto udela u italijanskom prevozniku ima redovnu liniju Rim-Majami, a još nekoliko redovnih linija za Severnu Ameriku, što će biti oslonac njihove svetske mreže.

Letenje iz Beograda za Ameriku nije samo dobro zbog naše emigracije i njihovih potreba - to će biti odličan dopunski i rezervni let pored letova koje će "Al Italija" zajedno sa "Etihadom" imati u budućnosti preko okeana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik