Pokrenut program za rešavanje dugova domaće privrede

Bez autora
May 18 2015

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, ministar privrede Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Tomas Lubek potpisali su danas Memorandum o realizaciji Programa za rešavanje pitanja dugova.Sertić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta, istakao da se tim programom, koji ima za cilj smanjenje nesolventnosti privrede i podsticaj kreditiranju u Srbiji, podržavaju razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti stečaja i sporazumnog finansijskog restrukturiranja...

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković, ministar privrede Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Tomas Lubek potpisali su danas Memorandum o realizaciji Programa za rešavanje pitanja dugova.

Sertić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta, istakao da se tim programom, koji ima za cilj smanjenje nesolventnosti privrede i podsticaj kreditiranju u Srbiji, podržavaju razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti stečaja i sporazumnog finansijskog restrukturiranja.

Projektom se, kako je objasnio, unapređuje i rad Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i jačaju kapaciteti stečajnih upravnika i ostalih učesnika u ovom postupku.

On je ukazao na to da dobrovoljno finansijsko restrukturiranje i stečaji u Srbiji idu veoma sporo zbog komplikovane procedure, i napomenuo da država priprema izmene Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i stečaju.

Prema njegovim rečima, cilj države jeste da u narednom periodu zainteresuje banke za to da uđu u procese dobrovoljnog, odnosno vansudskog rešavanja dugova, s obzirom na to da je u prethodnom periodu bilo zainteresovanih za taj pravni instrument, ali da su banke to izbegavale.

Sertić je naveo da će izmene Zakona o stečaju biti pripremljene za javnu raspravu u dogovoru sa Svetskom bankom (SB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Selaković je naglasio da je rešavanje pravne regulative u toj oblasti veliki zadatak države u narednom periodu, i najavio da će resorno ministarstvo uskoro organizovati obuke privrednih sudija kako bi se ti sporovi brže rešavali.

Ministar je podsetio na to da je 1. januara 2015. godine počeo da se primenjuje Zakon o posredovanju, odnosno medijaciji, kao i da je nedavno objavljen Registar medijatora.

Želimo da maksimalno ojačamo vansudsko rešavanje sporova i Ministarstvo pravde će nastojati da što više unapredi poslovne veštine privrednih sudija, poručio je on.

Lubek je upozorio na to da Srbija ima visok procenat problematičnih kredita, i saopštio da udeo nenaplativih kredita u njima iznosi približno 20 odsto.

Prema podacima IFC, do kraja 2014. godine udeo nenaplativih kredita u portfoliju srpskih banaka dostigao je 23 odsto, što predstavlja rast u odnosu na 2010. godinu, kad je iznosio 16,7 odsto, precizirao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik