Davidović ponudio pet miliona za Boksite

Bez autora
May 19 2015

Kompanija Neksan ponudila je oko pet miliona eura za kupovinu imovine Rudnika boksita i socijalni program, uz uslov da joj se obezbijede koncesije na rudu. Ta ponuda je za radnike više nego prihvatljiva, saopštio je predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović. Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović kazao je agenciji Mina biznis da je za imovinu Boksita ponudio 4,4 miliona, a za socijalni program radnicima 600 hiljada eura. „Ponuda Neksana obuhvata i troškove stečajnog postupka, sudske sporove zaposlenih sa Boksitima, sve neisplaćene zarade za sadašnje i bivše radnike iz prvog isplatnog reda, kao i poreze i doprinose“, rekao je Davidović...

Kompanija Neksan ponudila je oko pet miliona eura za kupovinu imovine Rudnika boksita i socijalni program, uz uslov da joj se obezbijede koncesije na rudu. Ta ponuda je za radnike više nego prihvatljiva, saopštio je predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović kazao je agenciji Mina biznis da je za imovinu Boksita ponudio 4,4 miliona, a za socijalni program radnicima 600 hiljada eura. „Ponuda Neksana obuhvata i troškove stečajnog postupka, sudske sporove zaposlenih sa Boksitima, sve neisplaćene zarade za sadašnje i bivše radnike iz prvog isplatnog reda, kao i poreze i doprinose“, rekao je Davidović.

Neksan, kako je dodao, neće dozvoliti da budu oštećeni radnici koji imaju uslov za penziju, iako im je Vlada ranije saopštila da nemaju pravo na otpremnine. „Nije u redu da ti radnici ne budu adekvatno ispoštovani, s obzirom na to da su njihove kolege ranije napustile preduzeće sa otpremninama. Neksan će zajedno sa Sindikatom uraditi program i sredstva podijeliti saglasno socijalnim potrebama radnika koji odlaze iz Boksita“, kazao je Davidović.

Neksan je, ukoliko Odbor povjerilaca prihvati ponudu kompanije, za kupovinu imovine Boksita već obezbijedio novac iz kredita.

„Uplata bi bila realizovana odmah i ne bi primjenjivali nepisano pravilo da novac za kupovinu firme obezbijedimo naknadno iz profita Boksita. Sve obaveze bi bile isplaćene odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora“, naveo je Davidović. On je poručio da praksa Neksana nije da kupuje „na riječ“, već da ponuđeno odmah plati shodno dogovoru i potpisanom ugovoru.

Davidović je naglasio da je osnovna namjera Neksana da u slučaju kupovine radnici budu namireni u potpunosti, a oni koji odlaze mogu zadovljno napustiti preduzeće. Na pitanje da li očekuje da će ponuda biti prihvaćena, on je odgovorio da kakvu god odluku donese Odbor povjerilaca, Neksan će je prihvatiti kao odgovarajuću.

Za radnike ponuda Neksana više nego prihvatljiva
Za radnike Rudnika boksita ponuda nikšićke kompanije Neksan više je nego prihvatljiva, saopštio je predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović.

On je agenciji Mina biznis kazao da bi bilo neshvatljivo da Neksanova ponuda od više od pet miliona eura za kupovinu Boksita bude odbijena ako se zna da je prije deset godina ruskoj Centralno-evropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) preduzeće prodato za 4,5 miliona.

„Jedino u slučaju da nadležni imaju ponuđača sa boljim uslovima mogli bi razumjeti da Neksanova ponuda bude odbijena. Radnici i Sindikat insistiraju da nadležni prihvate najbolje rješenje i time omoguće pokretanje proizvodnje i isplatu zarada jer ovu agoniju u kojoj se nalazi firma više ne možemo trpjeti“, rekao je Bojanović.

Sindikat je najavio mogućnost protesta u Podgorici naredne sedmice ukoliko se hitno ne iznađe rješenje.
U Rudnicima boksita je u novembru 2013. uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB), zbog duga od 1,59 miliona eura, a potom je proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik