Podrška razvoju biznis programa za učenike

Bez autora
May 19 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić najavio je danas da će država maksimalno podržati razvoj preduzetništva kod mladih, kao i da se planira uvođenje preduzetništva kao predmeta u srednje škole u Srbiji. Sertić, koji je prisustvovao početku Nacionalnog takmičenja najboljih učeničkih kompanija u Klubu poslanika, istakao je da je razvoj preduzetništva jedan od najvažnijih stubova privredne strategije Srbije.Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju i zato će država maksimalno podržati razvoj preduzetništva kod mladih, imajući u vidu da su sve države koje su investirale u takve programe za mlade imale uspešnu budućnost, naglasio je ministar...

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić najavio je danas da će država maksimalno podržati razvoj preduzetništva kod mladih, kao i da se planira uvođenje preduzetništva kao predmeta u srednje škole u Srbiji.

Sertić, koji je prisustvovao početku Nacionalnog takmičenja najboljih učeničkih kompanija u Klubu poslanika, istakao je da je razvoj preduzetništva jedan od najvažnijih stubova privredne strategije Srbije.

Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju i zato će država maksimalno podržati razvoj preduzetništva kod mladih, imajući u vidu da su sve države koje su investirale u takve programe za mlade imale uspešnu budućnost, naglasio je ministar.

On je ukazao na to da je veoma važno da mladi steknu teorijska znanja o preduzetništvu tokom školovanja da bi, po završetku škole, imali hrabrosti da se upuste u razvoj biznisa i mogli uspešno da vode sopstvena preduzeća.

Vi ste ta generacija koja će za 10 godina da kreira budućnost ove zemlje i da rukovodi preduzećima, poručio je Sertić učenicima i naglasio da je zato važno da rade na sebi, usavršavaju svoja znanja i učestvuju u sličnim programima i takmičenjima.

Strani investitori koji se odluče da ulažu u Srbiji, kako je istakao, uvek kao jedan od najvažnijih razloga ističu kvalitetnu radnu snagu, a tek nakon toga povoljne poreze i podršku države.

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo da je Srbija u samom evropskom vrhu po tome što domaći preduzetnici imaju hrabrosti da onda kada prvi put ne uspeju u biznisu, ponovo hoće da ga pokrenu.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin objasnio je da je cilj da ovakvi programi za razvoj biznisa za učenike postanu sastavni deo sistema obrazovanja u Srbiji, zbog čega će resorno ministarstvo nastaviti da ih podržava.

Nije lako postati preduzetnik, ako se sami ne borite za to i ako nemate ideju i stalnu edukaciju, ukazao je Borovčanin i istakao da je razvoj preduzetništva veoma važan, posebno kada se ima u vidu to da u Srbiji trenutno ima približno 200.000 mladih koji su nezaposleni.

Na ovom takmičenju 20 srednjoškolskih timova iz Kuršumlije, Niša, Leskovca, Futoga, Vršca, Rume, Trstenika, Arilja, Kragujevca, Požege, Kruševca i Beograda predstavljaju svoje proizvode i usluge i pokazuju šta su naučili o poslovanju, organizaciji, marketingu, komunikaciji i prezentaciji.

Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu u julu u Berlinu, gde će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 35 zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik