Gasprom: U junu postavljanje cevi za "Turski tok"

Bez autora
May 19 2015

Postavljanje cevi za gasovod "Turski tok" u plitkoj vodi počeće u prvoj dekadi juna, rekao je zamenik predsednika upravnog odbora "Gasproma" Vitalij Markelov. Vitalij Markelov je na konferenciji za novinare precizirao da će na postavljanju cevi raditi dva broda, a prve cevi će položiti italijanska kompanija Saipem.Sve cevi koje su bile naručene za projekat "Južni tok", biće iskorišćene za "Turski tok", rekao je član upravnog odbora Gasproma Oleg Aksjutin i dodao da je deo cevi već proizveden i da se čuva na specijalnim mestima...

Postavljanje cevi za gasovod "Turski tok" u plitkoj vodi počeće u prvoj dekadi juna, rekao je zamenik predsednika upravnog odbora "Gasproma" Vitalij Markelov.

Vitalij Markelov je na konferenciji za novinare precizirao da će na postavljanju cevi raditi dva broda, a prve cevi će položiti italijanska kompanija Saipem, navodi Tas, prenosi Tanjug.

Sve cevi koje su bile naručene za projekat "Južni tok", biće iskorišćene za "Turski tok", rekao je član upravnog odbora Gasproma Oleg Aksjutin i dodao da je deo cevi već proizveden i da se čuva na specijalnim mestima.

Kako je ranije preneo Tas, početkom maja "Gasprom" je naložio da počnu radovi na izgradnji gasovoda "Turski tok".

Izvođač radova je čekao još od 1. decembra, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da Rusija odustaje od realizacije "Južnog toka" i počinje sa realizacijom "Turskog toka".

Za razliku od "Južnog toka" koji je predviđao velike infrastrukturne radove u Evropi, projekat "Turski tok" se ograničava na izgradnju cevovoda po dnu Crnog mora i gasnog čvorišta na grčko-turskoj granici. Čitavu ostalu infrastrukturu evorpski klijenti "Gasproma" će morati sami da izgrade.

Italijanski "Saipem" je ranije saopštio da je dobio obaveštenje od klijenta Južni tok transport, koji je u stoprocentnom vlasništvu Gasproma, o obnavljanju radova po ugovoru.

"Saipem" treba da počne  radove na morskom delu gasovoda u Crnom moru, saopštila je tada kompanija.

Ranije je direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao da je početak  eksploatacije "Turskog toka" planiran za decembar 2016. godine.

Maršruta "Turskog toka" će većim delom ići po dnu Crnog mora istim putem sa ranije usaglašenom maršrutom Južnog toka.

"Gasprom" i turska kompanija "Botas" su 1. decembra 2014. godine potpisale memorandum o zajedničkoj izgradnji gasovoda iz Rusije u Tursku preko Crnog mora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik