ECB tokom leta jače "pumpa" evro

Bez autora
May 19 2015

Evropska centralna banka (ECB) planira da u maju i junu privremeno poveća obim kupovine državnih obveznica, uzimajući u obzir uobičajeno letnje zatišje na finansijskim tržištima, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a, Benoa Ker. Svesni smo sezonskih obrazaca na tržištu i da je tradicionalni praznični period od sredine jula do avgusta obeležen znatno nižom tržišnom likvidnošću, izjavio je Ker na konferenciji u Londonu.ECB i centralne banke ostalih članica evrozone uzimaju u obzir ovu činjenicu kada sprovode program kupovine državnih obveznica, zbog čega će ECB blago ubrzati svoju aktivnost kupovine u maju i junu, zadržavajući tako mesečni obim kupovine od prosečnih 60 milijardi evra...

Evropska centralna banka (ECB) planira da u maju i junu privremeno poveća obim kupovine državnih obveznica, uzimajući u obzir uobičajeno letnje zatišje na finansijskim tržištima, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a, Benoa Ker.

"Svesni smo sezonskih obrazaca na tržištu i da je tradicionalni praznični period od sredine jula do avgusta obeležen znatno nižom tržišnom likvidnošću", izjavio je Ker na konferenciji u Londonu, prenosi agencija Frans pres.

"ECB i centralne banke ostalih članica evrozone uzimaju u obzir ovu činjenicu kada sprovode program kupovine državnih obveznica, zbog čega će ECB blago ubrzati svoju aktivnost kupovine u maju i junu, zadržavajući tako mesečni obim kupovine od prosečnih 60 milijardi evra", izjavio je Ker.

On je naveo i da bi ECB u septembru mogla povećati obim kupovine aktiva. Kako podseća francuska agencija, ECB je u martu pokrenula takozvani program kvantitativnog labavljenja, u okviru kog će do septembra 2016. kupiti obveznice članica evrozone u vrednosti od 1,14 biliona evra. Cilj ovog programa je upumpavanje likvidnosti u finansijski sistem i podizanje hronično niske stope inflacije u evrozoni, a ECB već veruje da njena politika daje rezultat i da stopa inflacije u zemljama, poput Nemačke i Francuske, postepeno raste.

Najava ECB-a podigla akcije
Akcije na evropskim berzama evidentirale su danas skok vrednosti, nakon što je jedan član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) najavio da će ta institucija privremeno povećati obim podsticajnog programa.

U evrozoni, pariški indeks CAC 40 porastao je 2,09 odsto na 5.117,30 poena, frankfrutski DAX 30 za 2,23 odsto na 11.853,33 poena, a londonski indeks FTSE 100 za 0,8 odsto na 6.995,10 poena, prenosi agencija Frans pres.

Na valutnim berzama, evro je "potonuo" na 1,1152 dolara sa jučerašnjih 1,1315 dolara.

Deonice na američkim berzama su, međutim, registrovale različite rezultate, pa je industrijski indeks Dau Džons porastao 0,07 odsto na 18.311,43 poena, širi S&P 500 je stagnirao na 2.129,33 poena, a tehnološki Nasdak oslabio 0,17 odsto na 5.069,91 poen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik