Vlada Slovenije povećava namet za obnovljive izvore energije

Bez autora
May 21 2015

Slovenska Vlada predlaže novu uredbu o potporama za obnovljive izvore energije, na čemu će se temeljiti i nova shema potpora, piše Delo. Prema njoj energetski intenzivna industrija godišnje će za potpore za OIEK plaćati 10 milijuna eura manje, dok će kućanstva i druge tvrtke plaćati 30 milijuna eura više nego do sada. Smjernice Europske komisije dozvoljavaju oprost 85% naknade za OIEK za energetski intenzivne industrije, koje su zbog nekonkurentnosti masovno svoju proizvodnju preselila iz Unije. Slovensko ministarstvo za infrastrukturu predlaže da slovenske tvrtke imaju 70-postotni popust, što znači da će po novome plaćati manje. Delo piše da tu postoje poteškoće jer Borzenu je lani za potpore uzmanjkalo 10 milijuna eura, a ove godine također će manjkati novaca...

Slovenska Vlada predlaže novu uredbu o potporama za obnovljive izvore energije, na čemu će se temeljiti i nova shema potpora, piše Delo.

Prema njoj energetski intenzivna industrija godišnje će za potpore za OIEK plaćati 10 milijuna eura manje, dok će kućanstva i druge tvrtke plaćati 30 milijuna eura više nego do sada.

Smjernice Europske komisije dozvoljavaju oprost 85% naknade za OIEK za energetski intenzivne industrije, koje su zbog nekonkurentnosti masovno svoju proizvodnju preselila iz Unije. Slovensko ministarstvo za infrastrukturu predlaže da slovenske tvrtke imaju 70-postotni popust, što znači da će po novome plaćati manje. Delo piše da tu postoje poteškoće jer Borzenu je lani za potpore uzmanjkalo 10 milijuna eura, a ove godine također će manjkati novaca.

Zato će se uskoro povećati davanja kućanstvima i ostalim tvrtkama. Kućanstva, koja koriste četvrtinu struje u Sloveniji, lani su kroz naknade za OIEK doprinijeli s 40% novca ili 40,7 milijuna eura, a najveći potrošači na visokonaponskoj mreži, potrošili su 17% struje i uplatili su Borzenu 10% potrebnih novaca. Prema novoj shemi kućanstva će za potpore plaćati 27% više, odnosno naknada će prosječno rasti s 4,12 na 5,23 eura po računu, a prosječni račun od 53 eura bit će skuplji za 2,5%. Riječ je o procjenama u odnosu na dosadašnje stanje, a ako točni izračuni pokažu odstupanje od pet posto, iznosi će biti korigirani. Slovenija ovime kreće put Njemačke, u kojoj je udio naknade za OIE čak 14% računa. No, cijena struje na burzama u Njemačkoj pada, ove godine na 34 eura po MWh, a sljedeće godine bit će to 31 euro po MWh, no cijene struje za gospodarstvo rastu, na 266 eura po MWh. Ponderirana cijena MWh u Sloveniji lani je iznosila 141,2 eura, a od 2013. povećala se za pet eura, dok su cijene na burzi pale za sedam eura.

Borzen je lani podijelio 130,8 milijuna eura potpora za proizvedenih 905 GWh iz OIEK, a ove godine računa se na potpore od 151 milijun eura. 2020. Slovenija će u konačnoj potrošnji imati 39,3% udio proizvodnje iz OIEK, što bi na potrošnju od 15.588 GWh moglo biti 6126 GWh.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik