Povlašteni krediti još nisu ukinuti

Bez autora
May 21 2015

Hrvatska banka za obnovu i razvoj lani je odobrila čak 40 posto manje kredita u odnosu na 2013., ali je s druge strane i dalje odobravala povlaštene kredite svojim zaposlenicima. Uz to što ih u HBOR-u još nisu ukinuli, nisu ni jedini, pa je, sudeći prema najavama vladajućih, na pomolu nova poslovna politika - fleksibilnije odobravanje kredita. HBOR je lani podbacio u kreditiranju gospodarstva. Odobreno je 5 milijardi kuna, a 2013. - 8 milijardi. Dio krivice, smatraju mnogi, snosi i bivši prvi čovjek banke Vladimir Kristijan. Projekt koji Kristijan nije htio potpisati, doznajemo, kredit je od 36 milijuna kuna posrnulom Borovu. HBOR je poslije realizirao kredit uz jamstvo države...

Hrvatska banka za obnovu i razvoj lani je odobrila čak 40 posto manje kredita u odnosu na 2013., ali je s druge strane i dalje odobravala povlaštene kredite svojim zaposlenicima. Uz to što ih u HBOR-u još nisu ukinuli, nisu ni jedini, pa je, sudeći prema najavama vladajućih, na pomolu nova poslovna politika - fleksibilnije odobravanje kredita.

HBOR je lani podbacio u kreditiranju gospodarstva. Odobreno je 5 milijardi kuna, a 2013. - 8 milijardi. Dio krivice, smatraju mnogi, snosi i bivši prvi čovjek banke Vladimir Kristijan. Projekt koji Kristijan nije htio potpisati, doznajemo, kredit je od 36 milijuna kuna posrnulom Borovu. HBOR je poslije realizirao kredit uz jamstvo države.

HBOR bi trebao biti fleksibilniji u odobravanju kredita, ali prema poduzetnicima -ne prema vlastitim zaposlenicima. U Vladi su još prije desetak dana donijeli odluku o hitnom ukidanju takvih povlaštenih kredita. Krediti za zaposlenike uvedeni su 1999. Do danas je odobreno 166 kredita u vrijednosti od 71 milijun kuna. Kamatna stopa iznosi 3 posto, dok je za poduzetničke kredite između 2 i 6 posto.

No, nije istina da ministri koji nadziru banku nisu znali za kredite, tvrde upućeni. 'Iz izvješća HBOR-a se vidi da su djeljeni krediti. Na kraju krajeva u ovom trenutku imate u HBOR-u nekoliko kredita koji su odobreni, a koji nisu potpisani', tvrdi Ivan Šuker, član NO-a HBOR-a. To potvrđuje i predsjednik saborskog Odbora za financije Srđan Gjurković (HDZ). 'Izvješća nisu bila rađena na način koliko zaposlenika ima kredit. Bilo je par kredita koji su bili vezani za rukovodeće pozicije i tome smo davali veći značaj, ali to se sad ispravlja', kazao je Gjurković.

Povlašteni krediti nisu nepoznati sličnim institucijama. Primjerice u HNB-u ih ima 322 zaposlenika. HNB im ove godine subvencionira kamate s 5 i pol milijuna kuna. Čak je i Vlada svojedobno na taj način stimulirala profesore i učitelje. 'Treba naći načina kako zadržati zaposlene, a ne da ljudi zbog atraktivnosti bježe u druge sektore. Na taj način osiromašujemo državu u ljudskom kapitalu', izjavio je sindikalist Krešimir Sever (NHS).

Unatoč najavama iz Vlade, još je u proceduri ukidanje povlaštenih kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik