Od koncesija u protekle dvije godine u ZDK-u naplaćeno 1,88 miliona KM

Bez autora
May 21 2015

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za privredu, razmatrala i usvojila informaciju o koncesijama na području ovog kantona za 2013. i 2014. i bilans energetskih potreba za 2015. godinu. Informacijom o koncesijama tretirani su podaci vezani za potpisane koncesione ugovore, s posebnim naglaskom na eksploatirane količine mineralnih resursa i financijske obaveze koncesionara, te predmeti koji su u fazi dodjele koncesija.Posebno su analizirani financijski tokovi, odnosno prihodi i rashodi utvrđeni koncesionim ugovorima i propisima...

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za privredu, razmatrala i usvojila informaciju o koncesijama na području ovog kantona za 2013. i 2014. i bilans energetskih potreba za 2015. godinu.

Informacijom o koncesijama tretirani su podaci vezani za potpisane koncesione ugovore, s posebnim naglaskom na eksploatirane količine mineralnih resursa i financijske obaveze koncesionara, te predmeti koji su u fazi dodjele koncesija.

Posebno su analizirani financijski tokovi, odnosno prihodi i rashodi utvrđeni koncesionim ugovorima i propisima.

Tokom 2013. i 2014.  obaveze koncesionara za kontinuiranu koncesionu naknadu su dosegle iznos od oko 1,88 miliona KM, od čega je 70 posto alocirano općinama na čijem području se realizuju koncesioni projekti, a 30 posto je uloženo u projekte Vlade ZDK-a na ime subvencioniranja energetske efikasnosti, saniranje šteta od poplava i druge programe.

Bilansom energetskih potreba Zeničko-dobojskog kantona za 2015. godinu analizirani su podaci realizacije u 2014. i plan potreba za 2015., osnovnih energenata, električne energije, uglja, naftnih derivata i prirodnog gasa.

Kao osnova za izradu bilansa korišteni su podaci energetskih potreba Federacije Bosne i Hercegovine za ovu godinu, i energetski pokazatelji dobiveni od energetskih-industrijskih subjekata, rudnika uglja, carinskih organa i uvoznika naftnih derivata.

Prema rekapitulaciji podataka može se zaključiti da će energetske potrebe rasti u 2015., što ukazuje na povećanje tražnje, odnosno intenziviranje privrednih aktivnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik