HEP krenuo u naplatu 120 miliona evra od Srbije

Bez autora
May 21 2015

Hrvatska elektroprivreda (HEP ) kreće u rešavanje potraživanja od Elektroprivrede Srbije (EPS), na osnovu ulaganja u Termoelektranu Obrenovac i rudnik Tamnava, tokom 70-ih godina, a prema dosad objavljenim podacima reč je o iznosu u protivvrednosti današnjih 120 miliona evra. Kako je objavljeno u hrvatskim Narodnim novinama, HEP je odlučio da na ovom slučaju angažuje zagrebačkog advokata, bivšeg predsednika Hrvatske advokatske komore, Lea Andreisa i njegove partnere. Bez objave poziva za nadmetanje, HEP je s Andreisom sklopio sporazum vredan 470 hiljada kuna (62 hiljade evra) o izradi pravne analize i pravnoj podršci tokom pregovora...

Hrvatska elektroprivreda (HEP ) kreće u rešavanje potraživanja od Elektroprivrede Srbije (EPS), na osnovu  ulaganja u Termoelektranu Obrenovac i rudnik Tamnava, tokom 70-ih godina, a prema dosad objavljenim podacima reč je o iznosu u protivvrednosti današnjih 120 miliona evra. 

Kako je objavljeno u hrvatskim Narodnim novinama, HEP je odlučio da na ovom slučaju angažuje zagrebačkog advokata, bivšeg predsednika Hrvatske advokatske komore, Lea Andreisa i njegove partnere. 

Bez objave poziva za nadmetanje, HEP je s Andreisom sklopio sporazum vredan 470 hiljada kuna (62 hiljade evra) o izradi pravne analize i pravnoj podršci tokom pregovora.

Potraživanja za gradnju obrenovačke elektrane HEP baziraju se na  kreditnom ugovoru koji je u celini podmirio HEP, a prema već objavljenim informacijama, u pitanju je iznos u protivvrednosti današnjih 120 miliona evra, i još neisporučena 22 teravata struje, za koje je, prema ugovoru, HEP imao pravo da kupuje po povlašćenoj ceni, preneo je Poslovni.hr.

Godinama se govorilo o otvaranju pravnih postupaka na rešavanju tih potraživanja, po uzoru na Elektrogospodarstvo Slovenije, koje je sličan postupak pokrenulo kod Međunarodnog centra za rešavanje sporova u Vašsingtonu, dodaje list. 

Inicijativa je, kako su tvrdili iz HEP-a, više puta pokretana, ali angažman pravnika novi je znak aktivnosti na ostvarivanju ugovorenih prava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik