Inflacija u Rusiji biće 11 odsto

Bez autora
May 21 2015

Inflacija će ove godine biti oko 11 odsto i pokazuje tendenciju smanjenja, izjavio je ministar finansija Rusije, Anton Siluanov. Prema prognozi ministarstva, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini biće 2,5 odsto, a vrhunac pada će biti u trećem tromesečju, preneo je Tas.Pad BDP-a u ovoj godini procenjujem na 2,5 odsto, a vrhunac pada će biti u trećem kvartalu, do kraja godine će se situacija poboljšati...

Inflacija će ove godine biti oko 11 odsto i pokazuje tendenciju smanjenja, izjavio je ministar finansija Rusije, Anton Siluanov.

Prema prognozi ministarstva, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini biće 2,5 odsto, a vrhunac pada će biti u trećem tromesečju, preneo je Tas.

"Pad BDP-a u ovoj godini procenjujem na 2,5 odsto, a vrhunac pada će biti u trećem kvartalu, do kraja godine će se situacija poboljšati", citirala je Siluanova pres služba ministarstva na zvaničnoj strani na Tviteru.

Suficit platnog bilansa Rusije u 2015. godini može biti pet do šest odsto, a neki drugi rizici po tom pokazatelju nisu uočeni, saopšteno je u ministarstvu. Pad deficita i udela tekućih rashoda budžeta pozitivno će uticati na rast privatnih investicija u Rusiju, navode u ministarstvu.

Prema rečima Siluanova, MMF je pozitivno ocenio stimulativne efekte budžetske politike Rusije na privredu zemlje u prošloj godini.

"Slažemo se sa ocenom MMF-a o stimulativnom uticaju budžetske politike na ekonomiju i neophodnosti budžetske konsolidacije", rekao je ministar.

Siluanov je dodao da je vlada proteklih meseci uspela da donese odgovarajuće odluke i da situacija u finansijskoj sferi ima tendenciju stabilizacije.

U martu su u budžet za 2015. godine unete suštinske izmene. Prema novoj verziji zakona o budžetu, njegov deficit će ove godine biti 3,7 odsto BDP-a. Prihodi će biti smanjeni skoro 17 odsto, a prihodi dva odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik