Iz voćnjaka direktno u Rusiju

Bez autora
May 22 2015

Domaće voće i povrće moglo bi da preplavi police najvećeg ruskog lanca prodavnica. Lider sa ruskog tržišta, kompanija "Magnit" koja ima 10.000 prodavnica u Rusiji, dolazi sledeće nedelje na sastanak u Privrednoj komori Srbije, da "ošacuje" naše proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tako će naši voćari i povrtari imati priliku da svoju robu plasiraju na najveće tržište i to - bez posrednika. Iako je, zbog oscilacije kursa, pada vrednosti rublje, a samim tim i povećanja nesigurnosti naplate, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju od početka godine pao za čak 37 odsto u odnosu na lane, jedino polje gde se saradnja povećala jeste - hrana. Tako je Srbija u prva tri meseca ove godine povećala izvoz jabuka, krušaka, sira, mesa, kukuruza i ostalih prehrambenih prizvoda za 2,5 odsto. Sa dolaskom delegacije ruskog gigagnta, izvoz bi mogao biti još veći.

Domaće voće i povrće moglo bi da preplavi police najvećeg ruskog lanca prodavnica. Lider sa ruskog tržišta, kompanija "Magnit" koja ima 10.000 prodavnica u Rusiji, dolazi sledeće nedelje na sastanak u Privrednoj komori Srbije, da "ošacuje" naše proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tako će naši voćari i povrtari imati priliku da svoju robu plasiraju na najveće tržište i to - bez posrednika.

Iako je, zbog oscilacije kursa, pada vrednosti rublje, a samim tim i povećanja nesigurnosti naplate, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju od početka godine pao za čak 37 odsto u odnosu na lane, jedino polje gde se saradnja povećala jeste - hrana. Tako je Srbija u prva tri meseca ove godine povećala izvoz jabuka, krušaka, sira, mesa, kukuruza i ostalih prehrambenih prizvoda za 2,5 odsto. Sa dolaskom delegacije ruskog gigagnta, izvoz bi mogao biti još veći.

- Privredna komora Srbije u cilju podrške izvozu srpskih kompanija prehrambenog sektora na tržište Ruske Federacije organizuje posetu predstavnika najvećeg ruskog trgovinskog lanca "Magnit" - kaže Dejan Delić iz Centra za bilateralnu saradnju PKS. - Eksperti "Magnita" posetiće na tri dana Srbiju od 27. maja i tokom razgovora sa srpskim proizvođačima voća i povrća, novim potencijalnim dobavljačima, definisati modalitet buduće saradnje i dogovoriti plasman proizvoda u Rusiju. Pozvali smo proizvođače da ponude svoje proizvode i učestvuju u individualnim razgovorima sa predstavnicima ove firme.

Srbija je, prema podacima PKS, tokom prošle godine povećala izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za čak dve trećine, a najviše plasmanom svežeg i prerađenog voća i povrća. Iako se izvoz ženskih čarapa, pokrivača podova i lekova smanjio i do 50 odsto, pojačana je tražnja za srpskim voćem i povrćem, što predstavlja mogućnost i za domaće male proizvođače.

- Ulazak velikih trgovinskih lanaca iz Rusije na naše tržište, pruža solidnu šansu i nama, proizvođačima jedinog povrća sa zaštićenim geografskim poreklom - ističe Goran Puača, predsednik Udruženja "Futoški kupus", koje se bavi upravo promocijom proizvodnje ovog jedinstvenog brenda u Srbiji, i okuplja njegove proizvođače.

Kupus iz Futoga do sada je retko dolazio na ovo veliko tržište, jer, kako objašnjava Puača, nije bilo kanala i intersovanja za njegov plasman.

- Imamo kvalitet, a i dovoljne količine, samo, smatramo da bi sveži kupus bilo daleko lakše plasirati uz neko drugo povrće, koje već ima svoju poziciju, kao što je, na primer, šargarepa - objašnjava Puača. - Samim tim, troškovi transporta bili bi daleko manji, a i pozicija na tržištu bi bila bolja.

U kompaniji "Delta holding", koja je i najveći izvoznik jabuka, kod nas kažu da sa "Magnitom" sarađuju već četiri-pet godina.

- Ova ruska firma je jedan od naših najvećih kupaca - kažu u "Delti". - Uvek su imali stroge kriterijume kvaliteta i tražili jabuke prve klase. To što dolaze kod nas znači da žele da kupuju još više srpskih proizvoda. To je prilika i za ostale proizvođače.

Llider na tržištu
"Magnit" je gigant na tržištu Rusije sa 10.000 prodajnih objekata, sa preko 260.000 zaposlenih, 6.000 transportnih vozila, 27 regionalnih logističko-distributivnih centara i ostvarenim prihodom u 2014. godini u visini od oko 20 milijardi dolara. Firma je otvorena pre 20 godina i prvobitno se bavila prodajom hemijskih proizvoda za čišćenje doma, a zatim se proširila na hipermarkete robe široke potrošnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik