Slovensko tržište rada za hrvatske državljane ograničeno još tri godine

Bez autora
May 23 2015

Slovenska vlada potvrdila je prijedlog zakona kojim se za još tri godine ograničava pristup slovenskom tržištu rada za hrvatske državljane, a zakon još treba potvrditi parlament u kojemu vlada premijera Mire Cerara ima većinu. To znači da će hrvatski građani do sredine 2018. godine i dalje biti tretirani kao tražitelji zaposlenja iz trećih država izvan EU-a, te će se moći zaposliti samo uz radnu dozvolu poslodavca i odobrenje države koja za strane radnike ima kvote. Odluka o produženju ograničenja za hrvatske tražitelje zaposlenja na još tri godine donesena je zbog zaštite slovenskog tržišta rada na kojem je skoro 120.000 nezaposlenih slovenskih građana...

Slovenska vlada potvrdila je prijedlog zakona kojim se za još tri godine ograničava pristup slovenskom tržištu rada za hrvatske državljane, a zakon još treba potvrditi parlament u kojemu vlada premijera Mire Cerara ima većinu.

To znači da će hrvatski građani do sredine 2018. godine i dalje biti tretirani kao tražitelji zaposlenja iz trećih država izvan EU-a, te će se moći zaposliti samo uz radnu dozvolu poslodavca i odobrenje države koja za strane radnike ima kvote.

Odluka o produženju ograničenja za hrvatske tražitelje zaposlenja na još tri godine donesena je zbog zaštite slovenskog tržišta rada na kojem je skoro 120.000 nezaposlenih slovenskih građana.

Kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, Slovenija je odlučila da otvaranje tamošnjeg tržišta za tražitelje zaposlenja iz najmlađe članice EU-a ograniči na dvije godine.

U tom su periodu hrvatski državljani i dalje tretirani kao i stanovnici trećih država Unije, a prema propisima EU-a, takvu bi mjeru Slovenija mogla produžiti za još najviše tri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik