Zaključeno oko hiljadu novih ugovora

Bez autora
May 23 2015

Na crnogorskom tržištu lizinga tokom prošle godine zaključeno je 1,08 hiljada novih ugovora, čija je vrijednost, prema podacima Ministarstva finansija, oko 15,04 miliona eura, što je 15,7 odsto manje nego u 2013. Aktivnih ugovora na kraju prošle godine bilo je oko 5,1 hiljada, čija je vrijednost 116,33 miliona eura. Trend pada poslovne aktivnosti na tržištu lizinga u Crnoj Gori, u smislu smanjenja plasmana, kao i vrijednost ugovorenih lizing poslova, nastavljen je i u prošloj godini. Na tržištu lizinga je zadržana opreznost u odobravanju novih plasmana, usljed problema nelikvidnosti preduzeća na tržištu, pa su pružaoci lizinga podržavali samo klijente sa dokazanim bonitetom, što je rezultiralo smanjenjem broja novih plasmana, navela je samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija, Slađana Pavlović u novom Biltenu tog Vladinog resora...

Na crnogorskom tržištu lizinga tokom prošle godine zaključeno je 1,08 hiljada novih ugovora, čija je vrijednost, prema podacima Ministarstva finansija, oko 15,04 miliona eura, što je 15,7 odsto manje nego u 2013.

Aktivnih ugovora na kraju prošle godine bilo je oko 5,1 hiljada, čija je vrijednost 116,33 miliona eura.

“Trend pada poslovne aktivnosti na tržištu lizinga u Crnoj Gori, u smislu smanjenja plasmana, kao i vrijednost ugovorenih lizing poslova, nastavljen je i u prošloj godini. Na tržištu lizinga je zadržana opreznost u odobravanju novih plasmana, usljed problema nelikvidnosti preduzeća na tržištu, pa su pružaoci lizinga podržavali samo klijente sa dokazanim bonitetom, što je rezultiralo smanjenjem broja novih plasmana”, navela je samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija, Slađana Pavlović u novom Biltenu tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su kazali da u strukturi korisnika lizinga najveće učešće imaju preduzeća, 65,5 odsto, čime je značajno promijenjena struktura u odnosu na 2010. i 2011. godinu, kada je većina ugovora sklopljena sa građanima. Kada je riječ o vrijednosti istih ugovora, oko 72 odsto ukupne vrijednosti sklopljenih ugovora u prošloj godini zaključeni su sa preduzećima.

“Primjetno je dakle, da je politika lizing kuća bila usmjerena diverzifikaciji rizika i osiguranju optimalne strukture klijenata, što je nastavak poslovanja od narednih godina”, objasnila je Pavlović.

Tokom prošle godine, kao i u prethodnim, poslovi finansijskog lizinga imali su značajno učešće u ukupnom broju, kao i vrijednosti zaključenih ugovora. Od ukupnog broja zaključenih ugovora oko 91 odsto ili 13,7 miliona eura odnosi se na vrijednost finansijskog, a preostalo na vrijednost operativnog lizinga.

Na osnovu strukture broja ukupno zaključenih ugovora po osnovu predmeta lizinga, putnički automobili imaju najveći udio od oko 87,7 odsto u ukupnom iznosu plasmana.

Udio komercijalnih vozila u ukupnom broju zaključenih ugovora je oko devet odsto, a građevinskih mašina i opreme oko 3,2 odsto.

Putnički automobili pokazuju najveći udio i u ukupnoj vrijednosti novozaključenih ugovora, od oko 77 odsto. Komercijalna vozila zastupljena su sa 11 odsto, a lizing građevinskih mašina i opreme oko deset odsto.

U pogledu sektorske strukture plasmana krajem prošle godine dominiraju ugovori u okviru trgovine 30 odsto, ostale usluge 18 odsto i industrije 16 odsto.

Lizing uslugama u Crnoj Gori bave se četiri lizing kuće i dvije banke, odnosno S-Leasing, Porsche Leasing, NLB Leasing i Hypo Alpe Adria Leasing, kao i Hypo Alpe Adria banka i Prva banka. Hypo Alpe Adria Leasing i Prva banka nijesu odobravali nove plasmane tokom prošle godine.

Ukupna aktiva četiri lizing kuće na kraju prošle godine iznosila je skoro 88,21 milion EUR i bila je 24,6 odsto manja u odnosu na 2013. godinu.

Na kraju prošle godine su četiri lizing kuće ostvarile ukupan prihod od 10,95 miliona EUR, od čega su prihodi od prodaje činili 88,6 odsto.

Lizing kuće su u prošloj godini ostvarile negativan neto rezultat, odnosno gubitak od 18,81 milion EUR.

Pozitivan rezultat imale su dvije od ukupno četiri lizing kuće.

Iz Ministarstva finansija su kazali da u ukupnom rezultatu bilansa uspjeha, koji daje prihode i rashode lizing kuća, nedostaje dio podataka koji se obračunavaju kroz bilanse banke koja se bavi lizing poslovima, imajući u vidu da Hypo Alpe Adria banka u okviru svog portfolija pruža lizing usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik