Prosječna neto plaća za ožujak 5.723 kune

Bez autora
May 23 2015

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ožujak je iznosila 5.723 kune, što je 158 kuna ili nominalno 2,8 posto više od prosjeka za veljaču ove godine, pokazuju u petak objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na ožujak prošle godine, prosječna je neto plaća za treći mjesec ove godine bila viša za 221 kunu ili nominalno za 4 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna bruto plaća u pravnim osobama za ožujak ove godine iznosila je 8.108 kuna. U odnosu na veljaču to je 271 kunu ili nominalno 3,5 posto više, a prema prošlogodišnjem ožujku nominalni porast za 2 posto ili za 159 kuna...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ožujak je iznosila 5.723 kune, što je 158 kuna ili nominalno 2,8 posto više od prosjeka za veljaču ove godine, pokazuju u petak objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na ožujak prošle godine, prosječna je neto plaća za treći mjesec ove godine bila viša za 221 kunu ili nominalno za 4 posto.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna bruto plaća u pravnim osobama za ožujak ove godine iznosila je 8.108 kuna.

U odnosu na veljaču to je 271 kunu ili nominalno 3,5 posto više, a prema prošlogodišnjem ožujku nominalni porast za 2 posto ili za 159 kuna.

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u komentaru najnovijih podataka o kretanju plaća, napominju kako je u ožujku nastavljen kontinuitet međugodišnjeg rasta neto plaće započet u lipnju prošle godine.

"Pritom se od prosinca prošle godine bilježe nešto više stope rasta, i to uglavnom zbog promjena u oporezivanju dohotka. Zahvaljujući upravo poreznim promjenama, udio neto plaće u bruto plaći blago se povećao i ustalio na razini od blizu 71 posto. Zabilježeni je rast neto plaće na godišnjoj razini izrazito visok. Drugim riječima, to je najviši nominalni rast od travnja 2009. godine, odnosno najviši realni rast od prosinca 2008. godine", navodi se u komentaru HGK na najnovije podatke o plaćama.

Podsjećajući kako je u ožujku zabilježen rast potrošačkih cijena od 1 posto na mjesečnoj i 0,1 posto na godišnjoj razini, iz HGK navode kako je rast realnih plaća bio nešto niži od nominalnog rasta. Tako je neto plaća realno porasla za 1,8 posto na mjesečnoj i 3,9 posto na godišnjoj razini, dok je istodobno bruto plaća realno porasla 2,4 posto na mjesečnoj i 1,9 posto na godišnjoj razini, navode iz HGK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik