Lovćen osiguranje AD s porastom premije u visini 8 odsto

Bez autora
May 23 2015

Triglav grupa (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje) je u prva tri mjeseca 2015. godine dobrim poslovanjem sačuvala visok nivo finansijske stabilnosti. Usprkos zahtjevnoj situaciji jedna od vodećih finansijsko-osiguravajućih grupa u regionu Adria realizovala je 31,1 milion eura neto dobiti, što znači rast od 22 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Grupa je na osam tržišta postigla rast od 2 odsto kod fakturisane bruto premijeosiguranja, koja iznosi 260,1 miliona eura. Uspješno poslovanje Triglav grupe u osnovnoj djelatnosti odražava se u kombinovanom koeficijentu (92,3 odsto), koji se u poređenju sa istim periodom lani poboljšao za 6,2 postotna boda. Lovćen osiguranje AD, koje je dio Triglav grupe, u prvom kvartalu je zadržao vodeći položaj na crnogorskom tržištu i zajedno sa društvom Lovćen životna osiguranja AD skupio za 8 odsto više premije nego u istom periodu prošle godine...

Triglav grupa (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje) je u prva tri mjeseca 2015. godine dobrim poslovanjem sačuvala visok nivo finansijske stabilnosti.

Usprkos zahtjevnoj situaciji jedna od vodećih finansijsko-osiguravajućih grupa u regionu Adria realizovala je 31,1 milion eura neto dobiti, što znači rast od 22 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Grupa je na osam tržišta postigla rast od 2 odsto kod fakturisane bruto premijeosiguranja, koja iznosi 260,1 miliona eura. Uspješno poslovanje Triglav grupe u osnovnoj djelatnosti odražava se u kombinovanom koeficijentu (92,3 odsto), koji se u poređenju sa istim periodom lani poboljšao za 6,2 postotna boda. Lovćen osiguranje AD, koje je dio Triglav grupe, u prvom kvartalu je zadržao vodeći položaj na crnogorskom tržištu i zajedno sa društvom Lovćen životna osiguranja AD skupio za 8 odsto više premije nego u istom periodu prošle godine.

Veća vrijednost kapitala i bruto tehničke rezerve
Triglav grupa je sačuvala visoki nivo finansijske stabilnosti, što potvrđuju ocjene boniteta „A-„ agencije Standard&Poor's i A.M.Best. To krajem prvog kvartala 2015. godine pokazuje i za 9 odsto viša cjelokupna vrijednost kapitala,  koja iznosi 747,6 miliona eura te za 15 odsto povećane bruto tehničke rezerve (2.675,6 miliona eura) u odnosu na prvi kvartal lani. Pomenute vrijednosti su garancija i osnov za uravnoteženo poslovanje i za obezbjeđivanje dugoročne bezbjednosti osiguranika.

Uspješno poslovanje u osnovnoj djelatnosti
Kombinovani koeficijent Triglav grupe, pokazatelj uspješnosti u osnovnoj osiguravajućoj djelatnosti, iznosio je na kraju prvog kvartala 92,3 odsto. U poređenju sa istim periodom lani on se poboljšao, što znači snizio, za 6,2 postotna boda. Takvo kretanje odraz je i izostanka vanrednih štetnih događaja u prvom kvartalu ove godine, za razliku od lani. Kombinovani koeficijent matičnog društva iznosio je 89,6 odsto, što je za 9,9 postotnih bodova manje nego  u istom periodu lani.

Rast premije na osam tržišta
Usprkos znakovima oporavka ekonomije situacija se na većini tržišta osiguranja Triglav grupe nije bitno poboljšala. Višegodišnja ekonomska kriza promijenila je kupovne navike osiguranika, smanjila njihov broj i to posebno u segmentu pravnih lica, snizila obim osiguranosti i pokrenula agresivnu i intenzivnu konkurenciju na tržištu. Usprkos zahtjevnoj situaciji Triglav grupa je na osam tržišta postigla rast od 2 odsto fakturisane bruto premije osiguranja, koja iznosi 260,1 milion eura. Rast premije je prvenstveno odraz jačanja premije osiguranja većine zavisnih osiguravajućih društava Triglav grupe i pridruživanja novog osiguravajućeg društva, Skupne pokojninske družbe, u Sloveniji.

U Sloveniji je premija osiguranja Zavarovalnice Triglav bila za 3 odsto niža i iznosila je 174,6 miliona eura, dok je premija Triglav zdravstvene zavarovalnice  na istoj visini kao i godinu prije toga. Osim zahtjevnih prilika na pad premije Triglav grupe na slovenačkom tržištu dodatno je uticalo smanjenje udjela sufinansiranja poljoprivrednih osiguranja od strane države, povećanje poreza na promet od osiguravajućih poslova i promijenjena dinamika sklapanja imovinskih osiguranja. Slovenačko tržište osiguranja bilježi pad fakturisane premije osiguranja još od 2010, a ovogodišnji je pad u odnosu na isti kvartal lani iznosio gotovo 2 odsto.

Na tržištima Triglav grupe izvan Slovenije najviši rast premije osiguranja i to od 54 odsto postignut je u Srbiji, u Makedoniji je bio viši za 9 odsto, u Crnoj Gori, kako već spomenuto,za 8 odsto, a u Hrvatskoj za 5 odsto. Na tržištu Bosne i Hercegovine sarajevsko je osiguranje imalo višu premiju za 4 odsto, a osiguranje u Banja Luci pad od 3 odsto. Češko osiguravajuće društvo, koje je u fazi prodaje, zabilježilo je pad premije od 30 odsto.

Veći povrat na finansijske investicije
Prilike na tržištima kapitala i pripojenje Skupne pokojninske družbe uticale su na 35 odsto veći povrat na finansijske investicije Triglav grupe u odnosu na isti period lani (vrijednost 45,1 milion eura).

Bruto operativni troškovi Grupe bili su za 2 odsto viši nego u istom periodu lani te su dostigli 69,4 miliona eura. Povećanje je prvenstveno posljedica viših troškova rada zbog uključivanja novog društva u Triglav grupu i jačanja prodajne mreže u nekim zavisnim društvima. Bruto operativni troškovi matičnog društva ostali su na nivou lanjskog  razmatranog perioda.

Andrej Slapar, predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav je izjavio: „Triglav grupa posluje u zahtjevnom privrednom okruženju i na izuzetno konkurentnim tržištima u sedam evropskih država. Grupa je u prvom kvartalu ove godine uspješno poslovala i sačuvala finansijsku stabilnost, za što treba zahvaliti čitavom timu Grupe. U skladu sa strategijom i ubuduće ćemo biti koncentrisani na jačanje položaja u regionu i na razvoj Triglav grupe kao centra osiguravajuće grane u ovom dijelu Evrope. Nastojat ćemo da nas u ovim jasnim i ambicioznim strateškim ciljevima podrže i naši akcionari, kojih ima čak 28.300. U realizovanju prepoznatih šansi upravo podrška vlasnika može da bude ključna za daljnji razvoj i rast Triglav grupe.“

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik