Naj(ne)srećniji poslovi za 2015. godinu

Bez autora
May 25 2015

Da li vaš posao spada među “srećne” ili “nesrećne” poslove za 2015. godinu? U vreme kada svako od nas veliki deo dana provodi upravo na poslu, i sa svojim kolegama, ovo pitanje se sasvim normalno nameće. Mnogima zapravo posao i radno okruženje postaje toliko blisko da ga doživljavaju kao drugu porodicu. U ovakvim uslovima jako je bitno kako se ovo vreme provodi, kakvi su uslovi i koliko zadovoljstva nam pružaju. Sigurno je da svako želi da ga posao koji obavlja čini zadovoljnim i srećnim, ali izgleda da su neki poslovi u tom smislu bolji i da čine zaposlene srećnijim nego neki drugi. Direktori škola i izvršni menadžeri su “najsrećnije” zanimanje za 2015. godinu, sudeći po istraživanju portal CareerBliss, dok su “najnesrećniji” poslovi u obezbeđenju i prodaji. I zaista mnoge direktorke i direktori osnovnih i srednjih škola svedoče da zahvaljujući svom poslu dobijaju ogromnu količinu radosti i zadovoljstva svaki dan...

Da li vaš posao spada među “srećne” ili “nesrećne” poslove za 2015. godinu?

U vreme kada svako od nas veliki deo dana provodi upravo na poslu, i sa svojim kolegama, ovo pitanje se sasvim normalno nameće. Mnogima zapravo posao i radno okruženje postaje toliko blisko da ga doživljavaju kao drugu porodicu. U ovakvim uslovima jako je bitno kako se ovo vreme provodi, kakvi su uslovi i koliko zadovoljstva nam pružaju.

Sigurno je da svako želi da ga posao koji obavlja čini zadovoljnim i srećnim, ali izgleda da su neki poslovi u tom smislu bolji i da čine zaposlene srećnijim nego neki drugi.

Direktori škola i izvršni menadžeri su “najsrećnije” zanimanje za 2015. godinu, sudeći po istraživanju portal CareerBliss, dok su “najnesrećniji” poslovi u obezbeđenju i prodaji.

I zaista mnoge direktorke i direktori osnovnih i srednjih škola svedoče da zahvaljujući svom poslu dobijaju ogromnu količinu radosti i zadovoljstva svaki dan.

CareerBliss je analizirao više od 25.000 postova i kritika koje su zaposleni iz raznih profesija ostavljali na njihovom sajtu, kako bi odredili koji ih usrećuju, a koji ne.

Oni su uzimali u obzir sledeće faktore, kada su odlučivali koji su poslovi srećni a koji ne: koliko su zaposleni radosni na poslu, kako na njih utiču njihovi nadređeni i kolege, kakvu podršku i nagrade dobijaju, kolike su im mogućnosti napredovanja, kompanijska kultura rada, način na koji rade i nose se sa dnevnim obavezama i pritiskom.


Lista najsrećnijih poslova
1. Direktor škole
- prosečna godišnja plata u Americi 64.000 dolara

2. Izvršni menadžer
- prosečna godišnja plata u Americi 58.000 dolara

3. Službenik za kredite
- prosečna godišnja plata u Americi 46.000 dolara

4. Inženjeri za automatizaciju
- prosečna godišnja plata u Americi 71.000 dolara

5. Asistent za istraživanja
- prosečna godišnja plata u Americi 30.000 dolara

6. Oracle administrator baza
- prosečna godišnja plata u Americi 89.000 dolara

7. Administrator sajta
- prosečna godišnja plata u Americi 41.000 dolara

8. Menadžer za razvoj poslovanja
- prosečna godišnja plata u Americi 70.000 dolara

9. Software inženjer
- prosečna godišnja plata u Americi 71.000 dolara

10. Systems developer
- prosečna godišnja plata u Americi 65.000 dolara

Ono što je posebno zanimljivo je da su na ovoj listi, već drugu godinu za redom dominantni poslovi vezani za nove tehnologije. Od ukupno deset poslova na ovoj listi, čak polovina je u oblasti industrije koja je vezana za nove tehnologije.

Nije čudo što većinu mesta na listi najsrećnijih poslova zauzimaju zanimanja u informacionim i novim tehnologijama. Ona su najperspektivnija i donose najviše mogućnosti za dalje napredovanje i usavršavanje. Ovo je velika motivacija za svakog ko radi u toj oblasti i sigurno jedan od glavnih razloga zašto se veliki broj njih našao među srećnim poslovima.

Ovo je takođe odlična preporuka za sve one koji imaju talenat i želju za rad u IT-ju, jer se mogu dodatno obučiti i već sledeće godine biti među “najsrećnijim” zanimanjima. Neka od ovih zanimanja, kao što je administrator sajta, zanimanje je koje može biti blisko svima i lako se naučiti.

Dobra stvar je i to što se takva zanimanja mogu raditi i od kuće, ili kao part time, tako da je idealno za recimo mame koje većinu dana provode sa svojom decom. Neko od “srećnih” zanimanja može samo doprineti tome da budu još zadovoljnije i kvalitetno provedu vreme sa porodicom.

Ipak, nisu svi poslovi tako dobri da zaposlenima izazivaju osećaj topline i entuzijazma svaki dan kada ga rade. Naročito kada su u pitanju poslovi u obezbeđenju, koje se i inače našlo na vrhu liste najnesrećnijih zanimanja i to drugu godinu za redom.

Iako zarada nije bila odlučujući faktor u izboru najnesrećnijih zanimanja, ipak zaposleni u ovi oblastima imaju znatno manja primanja nego oni koji rade “srećne” poslove.

Bez obzira na to što materijalni faktor nije bio odlučujući za izbor ovih zanimanja, jasno je da slabija primanja očigledno utiču na nezadovoljstvoi i motivaciju zapsolenih. Pored unutrašnje motivacije, radnici žele da im se i na ovaj način oda priznanje i vrednuje rad. 

Lista najnesrećnijih poslova
1. Radnik u obezbeđenju
- prosečna godišnja plata u Americi 24.000 dolara

2. Radnik u oblasti trgovine i pozicioniranja robe u prodavnicama
- prosečna godišnja plata u Americi 28.000 dolara

3. Prodaja
- prosečna godišnja plata u Americi 30.000 dolara

4. Dispečer
- prosečna godišnja plata u Americi 30.000 dolara

5. Radnik u maloprodaji
- prosečna godišnja plata u Americi 20.000 dolara

6. Analitičar istraživanja
- prosečna godišnja plata u Americi 45.000 dolara

7. Pravni asistent
- prosečna godišnja plata u Americi 42.000 dolara

8. Agent tehničke podrške
- prosečna godišnja plata u Americi 28.000 dolara

9. Vozač kamiona
- prosečna godišnja plata u Americi 35.000 dolara

10. Podrška klijentima
- prosečna godišnja plata u Americi 30.000 dolara


U svakom slučaju, nikada nije kasno da se krene u lov na “srećna” zanimanja. Ako se vaš posao nalazi na onoj drugoj, manje poželjnoj listi “nesrećnih” zanimanja, možda je vreme da razmislite kako da to promenite.

Danas, kada je internet u velikoj upotrebi, promeniti posao nije više tako teško. Nije teško ni promeniti profesionalnu orijentaciju. Jedino je potrebno da postoji dovoljno volje i želje da se takva promena napravi.

Te promene se mogu napraviti često i bez nekog dodatnog finasijskog ulaganja. Na internetu postoji veliki broj besplatnih tutorijala, kurseva, tekstova i drugih materijala iz kojih se mogu steći vredna znanja, koja se posle mogu primeniti u poslu.

Zato, ako želite sledeću godinu da dočekate sa nekim “srećnim” zanimanjem, sada je vreme da se aktivirate. Počnite da učite, čitate nove stvari, stičete nova iskustva i uskoro ćete i vi biti u prilici da svaki dan uživate na nekom “srećnom” poslu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik