Najavljen rast cijena goriva, voće i povrće već preskupo

Bez autora
May 24 2015

Prema podacima Saveza udruženja potrošača BiH, proljeće je, tradicionalno, period godine kada potrošači u našoj zemlji bivaju suočeni s višim cijenama prehrambenih proizvoda, pogotovo voća i povrća koje tek sazrijeva i stiže na pijačne tezge i police u trgovinama.Nadamo se da će cijene pojedinih poljoprivrednih kultura, koje su sada nenormalno skupe, uskoro biti povoljnije. Nažalost, imamo novu najavu rasta cijena goriva, ali se nadam da se to neće odraziti na druge proizvode, jer nismo osjetili pojeftinjenja ni kada su cijene goriva padale - kaže Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza...

Prema podacima Saveza udruženja potrošača BiH, proljeće je, tradicionalno, period godine kada potrošači u našoj zemlji bivaju suočeni s višim cijenama prehrambenih proizvoda, pogotovo voća i povrća koje tek sazrijeva i stiže na pijačne tezge i police u trgovinama.

Otimanje posla
- Nadamo se da će cijene pojedinih poljoprivrednih kultura, koje su sada nenormalno skupe, uskoro biti povoljnije. Nažalost, imamo novu najavu rasta cijena goriva, ali se nadam da se to neće odraziti na druge proizvode, jer nismo osjetili pojeftinjenja ni kada su cijene goriva padale - kaže Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza. 

Prema podacima kojima raspolažu u Savezu, cijene hrane u ovoj godini su za procent-dva više nego lani.

Da je proljeće period u godini kada proizvođači voća i povrća pokušavaju namaknuti koju marku više, pokazuju i cijene na pijacama.

Iako su tezge na mostarskoj tržnici bogate povrćem i voćem, od trgovaca saznajemo da Mostarci sve manje kupuju. Kako kažu, veliki dio posla otimaju im trgovački centri, a na prodaju utječe i uvoz iz Španije, Italije...

Male količine
- Ta roba nije ni približno kvalitetna kao naša, ali je kupcima cijenom prihvatljivija. Evo, ponuda je vrlo dobra, svega ima i skoro sve je iz domaće proizvodnje, ali izgleda da su naše cijene za većinu građana previsoke. Najčešće mušterije su penzioneri, ali oni već odavno ne kupuju na kilogram - rekla nam je Zorica, prodavačica na mostarskoj tržnici.

Na ovoj pijaci kilogram krompira košta dvije KM, paradajza četiri, paprike pet, dok se luk, mrkva i mlade tikvice mogu kupiti za tri marke, koliko košta i kilogram trešanja i jagoda. Najskuplji je limun, a kilogram košta četiri KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik