O subvencijama "Tenisu" još se pregovara

Efekti ulaganja nemačkog proizvođača mesa "Tenis" u Srbiju očekuju se početkom sledeće godine, a sama realizacija investicije, vredne 420 miliona evra, uskoro bi mogla da počne, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež. Podsećajući da su pregovori sa "Tenisom" počeli pre pet - šest meseci, Čadež je rekao da je ta investicija strateški važna za Srbiju. "Tenis" ovde otvara svoje farme i intenzivno razvija kooperacije, pomaže srpskim farmerima da proizvode, gaje svinje koje se otkupljuju, prerađuju i izvoze gotove proizvode iz Srbije, rekao je Čadež za magazin "Biznis". On je izrazio očekivanje da ćemo već početkom sledeće godine imati prve kooperante i prve gotove proizvode...

Efekti ulaganja nemačkog proizvođača mesa "Tenis" u Srbiju očekuju se početkom sledeće godine, a sama realizacija investicije, vredne 420 miliona evra, uskoro bi mogla da počne, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Podsećajući da su pregovori sa "Tenisom" počeli pre pet - šest meseci, Čadež je rekao da je ta investicija strateški važna za Srbiju.

"'Tenis' ovde otvara svoje farme i intenzivno razvija kooperacije, pomaže srpskim farmerima da proizvode, gaje svinje koje se otkupljuju, prerađuju i izvoze gotove proizvode iz Srbije", rekao je Čadež za magazin "Biznis".

On je izrazio očekivanje da ćemo već početkom sledeće godine imati prve kooperante i prve gotove proizvode.

"Na jesen ćemo imati prve svinje sa tih farmi. Nemačka industrija 'Tenis' kroz ovu investiciju povećava potencijale naše proizvodnje i izvoza svinjskog mesa iz Srbije", istakao je on.

Čadež je dodao da se još vode pregovori o načinu na koji će ta kompanija moći da dobije podsticaje, ali da misli da taj posao neće zahtevati velike subvencije.

"'Tenis' ima jasan i definisan projekat, zna šta i kako treba da realizuje u Srbiji, a Vlada Srbije, i posebno kabinet premijera, jako dobro i vredno rade i pružaju punu podršku ovoj investiciji", rekao je Čadež.

On je najavio da će "Tenis", u saradnji sa Poljoprivrednom školom u Novom Sadu i uz pomoć jedne nemačke organizacije, formirati akademiju na kojoj će školovati kooperante i gde će srpski farmeri sticati potrebno znanje.

Čadež je, govoreći o modernizaciji komorskog sistema Srbije, istakao da bi na jesen trebalo da bude usvojen zakon o privrednim komorama, čija bi primena, kako je rekao, trebalo da počne 1. januara 2016.

"To će omogućiti da već u prvoj polovini 2016. godine imamo jedinstven i efikasan komorski sistem. Jaka privredna komora je veoma važna, pogotovo za zemlje koje žele da razvijaju izvozno orijentisanu privredu. Izvoz je glavni izvor rasta i ja ne vidim drugu razvojnu opciju za srpsku ekonomiju", rekao je predsednik PKS, dodajući da se na reformama radi sa supervizorima iz Austrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik