Savić: Menadžeri u preduzećima ne rade svoj posao

Bez autora
May 24 2015

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke i profesor FEFA Nebojša Savić kaže za RTS da menadžerske strukture u firmama ne rade kako treba i da su zbog toga srpska preduzeća u problemu. Dodaje da još ima prostora za smanjivanje deficita republičke kase. Nebojša Savić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su istraživanja na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, pokazala da su u srpskoj privredi veći problemi na mikroekonomskom planu, nego na makroekonomskom. Nema koncepta razvoja firmi, nema ideje. Najveći problem je što menadžerske strukture ne igraju onu ulogu koju treba da igraju - na koja tržišta ići, šta raditi, naglašava Savić. Kada je reč o zaštiti 17 preduzeća od poverilaca, koja će se izmenama Zakona o privatizaciji produžiti na još godinu dana, Predsednik Saveta guvernera NBS navodi da bi bilo dobro kada bi se ispoštovali predviđeni rokovi...

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke i profesor FEFA Nebojša Savić kaže za RTS da menadžerske strukture u firmama ne rade kako treba i da su zbog toga srpska preduzeća u problemu. Dodaje da još ima prostora za smanjivanje deficita republičke kase.

Nebojša Savić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su istraživanja na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, pokazala da su u srpskoj privredi veći problemi na mikroekonomskom planu, nego na makroekonomskom.

"Nema koncepta razvoja firmi, nema ideje. Najveći problem je što menadžerske strukture ne igraju onu ulogu koju treba da igraju - na koja tržišta ići, šta raditi", naglašava Savić.

Kada je reč o zaštiti 17 preduzeća od poverilaca, koja će se izmenama Zakona o privatizaciji produžiti na još godinu dana, Predsednik Saveta guvernera NBS navodi da bi bilo dobro kada bi se ispoštovali predviđeni rokovi.

"Nas ta preduzeća koštaju jako mnogo. Na primer, podrška koja je bila data prošle godine iznosila je jednu milijardu evra. To će s jedne strane, doprineti smanjivanju deficita, a sa druge strane, dovešće ulaganje u razvoj obrazovanja i podsticanje malih preduzeća", objašnjava Savić.

Prema njegovim rečima, sve zemlje koje su se izbavile iz krize uradile su dve svari: ulagale su u infrastrukturu i u obrazovanje.

"Ulaganjem u infrastrukturu se podiže njen kvalitet, upravo da bi preduzeća mogla da koriste ih koriste, a tu je i ulaganje u obrazovanje. Neulaganje u ova dva segmenta je bio jedan od ključnih generatora krize - gubljenje srednje klase i povećavanje razlika", objašnjava Savić.

Govoreći o smanjenju deficita, koji je u prvih pet meseci upola manji od planiranog, predsednik Saveta guvernera NBS ističe da je to dobra vest jer ukazuje da postoji još prostora za unapredđenje cele priče.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik