Izmene Zakona o javnim nabavkama: Cilj je doskočiti saboterima

Bez autora
May 24 2015

Zamerki na izbor državnih dobavljača i izvođača sve je više. Republička komisija za zaštitu prava ponuđača u drugoj polovini prošle godine rešavala je čak 1.094 žalbe, 28 odsto više nego godinu ranije. Od toga je u 65 odsto slučajeva ustanovljeno da je žalba bila opravdana, dok ranijih godina prosek osnovanih primedbi nije prelazio 60 odsto. Izveštaj ove komisije i Uprave za javne nabavke pred Odborom za finansije Skupštine Srbije biće jedan od povoda za skore izmene Zakona o javnim nabavkama. Gledano u odnosu na ukupnu vrednost javnih nabavki prošle godine, zbir onih osporenih ne prelazi jedan odsto, što je oko tri milijarde dinara. Šablon se, ipak, prepoznaje. Postupci se osporavaju skoro po pravilu pošto je naručilac izabrao izvođača, a najčešći razlog su diskriminatorski uslovi. Vreme je da se zakon menja i treba razmisliti i da li bi se mogle umanjiti nadležnosti Komisije - smatra Saša Varinac, njen predsednik...

Zamerki na izbor državnih dobavljača i izvođača sve je više.

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača u drugoj polovini prošle godine rešavala je čak 1.094 žalbe, 28 odsto više nego godinu ranije. Od toga je u 65 odsto slučajeva ustanovljeno da je žalba bila opravdana, dok ranijih godina prosek osnovanih primedbi nije prelazio 60 odsto. Izveštaj ove komisije i Uprave za javne nabavke pred Odborom za finansije Skupštine Srbije biće jedan od povoda za skore izmene Zakona o javnim nabavkama.

Gledano u odnosu na ukupnu vrednost javnih nabavki prošle godine, zbir onih osporenih ne prelazi jedan odsto, što je oko tri milijarde dinara. Šablon se, ipak, prepoznaje. Postupci se osporavaju skoro po pravilu pošto je naručilac izabrao izvođača, a najčešći razlog su diskriminatorski uslovi.

- Vreme je da se zakon menja i treba razmisliti i da li bi se mogle umanjiti nadležnosti Komisije - smatra Saša Varinac, njen predsednik. - Bavimo se žalbenim postupkom i moramo da vodimo računa o rokovima zato što svaka žalba prekida proces javne nabavke. Isti ti ljudi onda treba da se bave i prekršajnim postupkom. Videti da li možda da postupke i podatke koje otkrijemo prosleđujemo sudovima. Treba razmisliti i o povećanju taksa za podnošenje zahteva za zaštitu prava. Oni trenutno iznose 40.000 za manju i 80.000 dinara za veću nabavku. Ako je žalba opravdana, novac se vraća, tako da ne bi cilj bio da se uzme što više para. Namera je da i onaj ko podnosi žalbu preuzme deo odgovornosti jer tako stopira često važnu i vrednu nabavku. Da se smanji prostor za sabotiranje.

Pritisak
Poslanik SNS i predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić kaže da postoji određena opstrukcija u sprovođenju zakona i to ne samo od strane izvođača, već i naručilaca: - Pokušavaju da se nađu slabe tačke. Ko sabotira nabavke treba da bude kažnjen ili novčano ili isključenjem iz procesa. Primetili smo da nekada naručilac mesecima ne donosi odluku ko će dobiti posao. To znači da se vrši pritisak na najpovoljnijeg ponuđača da se povuče iz postupka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik